Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 26.04.19

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah
Nevarnost snežnih plazov se bo povečala

V petek dopoldne bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije pretežno oblačno, predvsem na severozahodu bo občasno deževalo. Drugod bo dopoldne še nekaj jasnine, popoldne in zvečer pa se bo pooblačilo. Krajevne padavine, deloma nevihte, se bodo počasi širile nad osrednjo Slovenijo, vzhodneje pa bodo manj verjetne. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ob morju jugo.
V soboto bo sprva delno jasno, nato spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami.
V nedeljo
bo oblačno, dež bo od severozahoda postopno zajel večji del Slovenije. Meja sneženja se bo ponekod spustila pod 1000 metrov nadmorske višine. Na Primorskem bo zapihala burja, drugod veter severnih smeri.
V ponedeljek bo oblačno in hladno, občasno bo še deževalo.

Razmere v gorah

Nevarnost snežnih plazov v visokogorju večjega dela naših gora je trenutno ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. STOPNJE. V visokogorju predvsem nad nadmorsko višino okoli 2000 m se lahko sproži kakšen kložasti plaz s strmih pobočij. Tam lahko ob večji obremenitvi snežne odeje tudi sami sprožite plaz napihanega snega. V naslednjih dneh se bodo razmere zaradi padavin SPREMENILE.

Do srede je v visokogorju zapadlo do okoli 15 cm snega, ki ga je jugozahodni veter spihal v zamete. Ob toplem in sončnem vremenu se je ta sneg precej sesedel, nekoliko manj v senčnih legah. Pod njim je šibka plast, po kateri se lahko splazi. Sneg je tam večinoma še mehak. Nižje je preobražen in stabilen. V sredogorju ga je precej skopnelo.

V petek bo spremenljivo oblačno. Manjše padavine se bodo dopoldne pojavljale na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank, nato postopno tudi drugod, le v vzhodnih Karavankah in na Pohorju bo večinoma suho. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik. Ledišče je nad najvišjimi vrhovi. V soboto bo sprva delno jasno, nato spremenljivo oblačno z občasnimi krajevnimi plohami, lahko tudi posameznimi nevihtami. Pihal bo večinoma šibak veter severnih smeri. Hladneje bo, ledišče se bo spustilo do nadmorske višine okoli 2100 m. V nedeljo bo oblačno in megleno s sneženjem ponekod tudi pod 1000 m nadmorske višine. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. Tudi v ponedeljek bo še snežilo.

V naslednjih dneh se bodo snežne in lavinske razmere v gorah spreminjale. V petek in deloma v soboto bo še nekaj vpliva sonca, padavin bo premalo, da bi vplivale na snežne razmere. V nedeljo in ponedeljek pa bo v gorah zapadlo od 20 pa tudi do več kot 50 cm snega, največ v Julijskih Alpah in deloma zahodnih ter osrednjih Karavankah. Močno se bo ohladilo, ledišče se bo spustilo do nadmorske višine okoli 1400 m. V visokogorju bo sneg suh, severni in severovzhodni veter ga bo prenašal v zamete. Ker bo višje večinoma snežilo na pomrznjeno podlago, bo pod novim snegom šibka plast, po kateri se bo novi sneg lahko plazil. Nižje bo sneg najprej moker, zato bo povezava med staro snežno odejo in novim snegom boljša, težko pa je predvideti, v katerem višinskem pasu točneje bo ta razlika. Nevarnost snežnih plazov se bo POVEČALA.

26.04.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije