Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 16.04.19

16.04.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

torek, 16. april 2019, ob 09:41, Franci Savenc, ogledov: 339

GRS Tržič pomagala planincu, ki je zdrsnil
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 12.33 si je zaradi zdrsa poškodovala glavo pohodnica pri sestopu z Boča v občini Rogaška Slatina. Prvo pomoč ji je nudil pohodnik. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Kostrivnica so nudili pomoč reševalcem NMP in prenesli poškodovano do reševalnega vozila. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so poškodovano oskrbeli in prepeljali v bolnišnico.

Ob 14.55 se je pri sestopu iz planine Korošica, občina Tržič, planinec pri zdrsu hudo poškodoval. Gorski reševalci postaje GRS Tržič so poškodovanega planinca na kraju oskrbeli in predali posadki helikopterja SV z dežurno ekipo HNMP na Brniku, ki ga je s helikopterjem prepeljala v UKC Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V torek bo pretežno jasno.
V sredo bo sončno, popoldne je v alpskem svetu možna kakšna ploha.
V četrtek bo povečini sončno. Popoldne lahko v notranjosti nastane kakšna kratkotrajna ploha. V Vipavski dolini bo pihala šibka burja.
V petek bo pretežno jasno.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorologijo Agencije za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju večjega dela naših gora nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. STOPNJE. Nevarna so predvsem strmejša in prisojna pobočja nad okoli 1800 metrov nadmorske višine, kjer se lahko spontano prožijo plazovi mokrega snega. V visokogorju se še vedno lahko pod majhno obremenitvijo sproži kložast plaz. Nižje je stara snežna odeja večinoma uležana in preobražena in zato stabilna. Ob koncu tedna je bilo v gorah megleno, pihal je šibak do zmeren veter vzhodnih smeri, občasno je tudi rahlo snežilo. Zapadlo je največ do 10 centimetrov snega. Meja nične izoterme je bila na nadmorski višini okrog 1500 metrov. Svež sneg se je zaradi hladnega vremena razmeroma počasi preobražal. Vetru izpostavljena mesta so spihana, večinoma pa veter ni delal dodatnih klož in zametov. Ponekod se je danes deloma razjasnilo in tudi temperatura je nekoliko narastla, zato se je nov sneg ojužil in začel preobražati. V torek in sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem visokogorje bo popoldne občasno v oblačnosti. V sredo se lahko v zahodnih in vzhodnih Julijcih pojavi oblačnost tudi v jutranjem času. Popoldne lahko nastane kakšna manjša ploha. Prevladovali bodo šibki vetrovi spremenljivih smeri. Nekoliko se bo tudi otoplilo, ničta izoterma bo na nadmorski višini okrog 2200 m. Snežna odeja bo ponoči pomrznila, čez dan pa se bo zlasti na prisojnih legah sneg ojužil in začel hitreje preobražati in tudi taliti. Krepila se bo skorja. Nevarnost snežnih plazov bo jutri zjutraj večinoma MAJHNA, čez dan pa se bo zlasti na prisojnih legah v visokogorju POVEČALA in bo ZMERNA 2. stopnje. Snežna odeja se bo v sredo počasi stabilizirala.

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker