Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 01.03.19

GRS v treh akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 13.05 se je v Ukancu, občina Bohinj, med sprehodom poškodovala oseba. Posredovali so reševalci GRS Bohinj. Nudili so pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Ob 16.40 je pod vzletiščem za jadralne padalce na Kovku v občini Ajdovščina na drevesu zasilno pristal jadralni padalec. Padalec je sam nepoškodovan sestopili z drevesa, reševalci GRS Tolmin-skupina Ajdovščina pa so z drevesa sneli padalo in padalca varno pospremili v dolino.

Ob 8.00 so reševalci postaje GRS Mojstrana na zaprosilo policije s posadko in helikopterjem LPE pregledovali teren od doline Vrat proti Kredarici. Pogrešan je bil nemški državljan. Akcija je bila ob 18.00 prekinjena, nadaljevala so bo v petek, 1.3.2019.

Predviden razvoj vremena

V petek se bo po deloma jasnem jutru dopoldne oblačnost povečala. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo nastale manjše krajevne plohe, ki bodo pogostejše na Notranjskem in Kočevskem.

V soboto bo na Primorskem in deloma v osrednji Sloveniji precej jasno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho.
V nedeljo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Popoldne bo zapihal jugozahodni veter.
V ponedeljek se bo od zahoda pooblačilo. Popoldne bo na zahodu začelo deževati. Pihal bo jugozahodnik.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, je nevarnost snežnih plazov v gorah večinoma MAJHNA, 1. stopnje. V visokogorju so še zameti, klože in opasti. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom na senčnih in strmejših pobočjih nad gozdno mejo, tam še lahko plaz sprožite kakšen manjši ob večji obremenitvi snežne odeje. V sredogorju je sneg dokaj dobro preobražen, v visokogorju pa precej slabše, zlasti v osojah. Snežna odeja je večinoma skorjasta, ponekod tudi trda in deloma poledenela. Le v zatišnih osojah visokogorja je še mehka. Predvsem v visokogorju so klože in opasti. Na vetru izpostavljenih legah je sneg močno spihan in ponekod tudi poledenel.

V petek se bo pooblačilo, predvsem popoldne bodo nastale posamezne plohe. Popoldne se bo krepil severni do severozahodni veter, hladilo se bo. V soboto bo zmerno do pretežno oblačno in hladneje. Manj oblačnosti bo v zahodnih Julijskih Alpah. Pihal bo šibak do zmeren veter severnih smeri. V nedeljo bo dokaj sončno z občasno povečano oblačnostjo. Zapihal bo zahodni do jugozahodni veter. V ponedeljek se bo od zahoda pooblačilo, proti večeru se bodo na zahodu začele pojavljati padavine. Pihal bo jugozahodnik.

Ob petkovi ohladitvi in bolj oblačnem vremenu se bo snežna odeja nekoliko bolj stabilizirala. Manjše krajevne plohe ne bodo vplivale na lavinske razmere. V naslednjih dneh bo zaradi nižjih temperatur in ne povsem sončnega vremena snežna odeja večinoma ostala suha in pomrznjena ter dokaj stabilna. Razmere se bodo začele spreminjati v ponedeljek popoldne.

01.03.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije