Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 22.02.19

GRS v dveh akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 10.48 si je na smučišču Vogel, občina Bohinj, smučarka poškodovala koleno. Reševalci na smučišču so poškodovano smučarko na kraju oskrbeli in odpeljali v dolino, kjer so jo prevzeli svojci.

Ob 11.02 je na skakalnici v Planici, občina Kranjska Gora, padel smučarski skakalec in se poškodoval. Prvi posredovalci PGD Rateče so poškodovanega skakalca oskrbeli in ga predali reševalcem NMP Jesenice.

Ob 14.08 se je na smučišču Cerkno, občina Železniki, poškodoval smučar. Na kraju so ga oskrbeli reševalci na smučišču, nato pa ga je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne združene ekipe HNMP in GRS z Brnika prepeljal v SB Jesenice.

Ob 8.11 se je v gozdu pri Sv. Primožu v občini Kamnik med podiranjem dreves poškodoval gozdar. Aktivirani so bili reševalci GRS Kamnik, vendar njihova pomoč ni bila potrebna, ker je poškodovanega do ceste prenesel sodelavec, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Kamnik.

Ob 8.11 se je v gozdu pri Sv. Primožu v občini Kamnik med podiranjem dreves poškodoval gozdar. Aktivirani so bili reševalci GRS Kamnik, vendar njihova pomoč ni bila potrebna, ker je poškodovanega do ceste prenesel sodelavec, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Kamnik.

Predviden razvoj vremena

V petek bo na zahodu delno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Predvsem na vzhodu se bodo občasno pojavljale rahle padavine. Popoldne bo na severu in vzhodu začel pihati okrepljen veter severnih smeri. Zvečer se bo zjasnilo. Ponoči se bo veter povsod okrepil, na Primorskem bo zapihala močna burja.

V soboto bo pretežno jasno in vetrovno. Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja. Občutno se bo ohladilo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, je nevarnost snežnih plazov v gorah predvsem nad nadmorsko višino okoli 1500 metrov ZMERNA, 2. stopnje. V visokogorju so še zameti, klože in opasti. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom na senčnih in strmejših pobočjih nad gozdno mejo, tam lahko plaz sprožite ob večji obremenitvi snežne odeje. Nižje je zaradi toplega zraka danes še možen kakšen zdrsni plaz na strmih, travnatih pobočjih.

Ob toplem in sončnem vremenu se je snežna odeja pospešeno sesedala in preobražala, ponoči pomrznila, podnevi predvsem na osončenih legah ojužila in zmehčala. V senčnih legah visokogorja je sneg še vedno večinoma mehak, ponekod pa tudi skorjast. Na izpostavljenih legah je spihan vse do trde, tudi poledenele podlage. Zlasti v sredogorju in v nižjih legah se je pospešil proces srenjenja. Se bo pa z petkovo ohladitvijo in zaradi oblačnega vremena stanje snežne odeje čez dan spremenilo.

Danes, v petek bo pretežno oblačno in večinoma suho. Krepil se bo severni veter. Zvečer in v noči na soboto se bo občutno ohladilo, temperatura zračne mase bo v soboto okoli 15 stopinj nižja kot v petek. V soboto bo že precej jasno in vetrovno, pihal bo močan severni veter, ki bo na izpostavljenih legah nevaren. Mrzlo bo. Tudi v nedeljo bo precej jasno, a postopno že nekoliko topleje. Še bo pihal severni veter, ki pa bo slabel. V ponedeljek se bo nadaljevalo suho vreme, nastal bo temperaturni obrat.

Sneg bo ob ohladitvi pomrznil in ponekod bo tudi poledenel in trd. Snežna odeja bo ostala predvsem v senčnih legah visokogorja na mestih z napihanim snegom pogojno labilna, drugod pa se bo kar dobro stabilizirala. Ob ponovni otoplitvi v začetku tedna bodo razmere postale podobne, kot so bile ta teden.

22.02.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije