Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 19.02.19

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V torek bo pretežno jasno, predvsem ponekod na Primorskem pa se bo zadrževala megla ali nizka oblačnost. V južni polovici Slovenije bo zapihal zahodni veter.
V sredo bo sončno, zjutraj in dopoldne na Notranjskem in Primorskem še pretežno oblačno ali megleno. Megla bo lahko zjutraj tudi po nekaterih kotlinah v notranjosti Slovenije.

V četrtek bo delno jasno, predvsem bo precej koprenaste oblačnosti. Zvečer se bo od severa oblačnost zgostila.
V petek bo na zahodu delno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorologijo in hidrologijo, Agencije RS za okolje, je nevarnost snežnih plazov v gorah predvsem nad nadmorsko višino okoli 1500 metrov ZMERNA, 2. stopnje, a se čez dan zaradi vpliva sonca in otoplitve na prisojnih pobočjih povsod POVEČA. Predvsem sredi dneva in popoldne se lahko s strmih, travnatih pobočij prožijo talni plazovi. V visokogorju so še prisotni zameti, klože in opasti. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom na senčnih in strmejših pobočjih nad gozdno mejo, tam lahko plaz sprožite ob zmerni obremenitvi snežne odeje. Največ klož je na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel pa tudi južnih straneh, kjer pa se je sneg zaradi toplejšega vremena prej začel sprijemati s podlago.

Sončno in toplejše vreme je pospešilo sesedanje in preobražanje snežne odeje v glavnem na prisojnih pobočjih. Sneg ponoči pomrzne, čez dan pa se na prisojnih in deloma osojnih legah zmehča. Sneg je v senčnih legah visokogorja še vedno večinoma mehak, ponekod je prisotna tudi skorja. Na izpostavljenih legah je sneg spihan vse do trde podlage. Zlasti v sredogorju in v nižjih legah se je pospešil proces srenjenja. V nižjih legah je sneg čez dan mehak in moker. Stopnjujejo se razlike med prisojami in osojami.

V ponedeljek in torek bo pretežno jasno, na južnih obronkih Julijcev in v Notranjskih hribih se bodo od torka dalje nabirali oblaki. V sredo bo več višje oblačnosti tudi drugod. Pihal bo povečini šibak veter zahodnih smeri, ki se bo v torek prehodno nekoliko okrepil. Temperatura na 1500 metrov bo v ponedeljek okoli 8, na 2500 metrov pa okoli 5, v torek in sredo pa bo postopno nekoliko hladneje, na 1500 metrov bo do okoli 4, na 2500 metrov pa do okoli -1 °C. Zračna masa bo povečini še precej suha.

Snežna odeja se bo na prisojnih legah hitro preobražala in v sredogorju tudi talila. Predvsem sredi dneva in popoldne se bodo s strmih, predvsem travnatih pobočij lahko prožili talni plazovi. Ponoči bo sneg povečini pomrznil. Proces preobrazbe bo počasnejši v visokogorju, zlasti v bolj senčnih predelih, kjer bodo razmere ostale bolj ali manj nespremenjene. Nevarnost snežnih plazov bo večinoma ZMERNA, 2. stopnje, vendar se bo čez dan predvsem na prisojnih pobočjih POVEČALA. V visokogorju bodo še vedno nevarna mesta z napihanim snegom, zlasti v senčnih predelih, kjer se bo sneg le počasi preobražal.

19.02.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR


Slovenske novice, 19.02.2019 12.25
Pohodniki našli mrtvega človeka
KRANJ – Danes ob 9.21 so na Sodarjevi poti na Jošt (občina Kranj) pohodniki opazili negibno osebo. Reševalci NMP Kranj in gasilci JZ GRS Kranj so pokojnika prenesli do vozila pogrebne službe. O dogodku so bili obveščeni tudi policisti PU Kranj, poroča uprava za zaščito in reševanje.
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije