Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 04.02.19

GRS Bohinj pomagala Gorski enoti ...
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 17.09 so na planini Vogar, občina Bohinj, reševalci GRS Bohinj nudili pomoč Gorski enoti Policije pri prenosu trupla v dolino.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo v zahodnih krajih sončno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.
V torek bo na zahodu sončno, na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno.
V sredo in četrtek bo pretežno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah možna megla. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja, drugod pa veter vzhodnih smeri.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v gorah nad nadmorsko višino okoli 1600 metrov ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom na strmejših pobočjih, kjer se lahko še spontano prožijo plazovi sprijetega snega, plaz pa lahko sprožite tudi ob majhni obremenitvi snežne odeje. Največ klož je na severnih straneh grebenov in sedel. Čez dan bo tudi sonce na južnih pobočjih nekoliko ojužilo snežno odejo, zaradi česar se bo lahko čez dan nekoliko povečala možnost spontanega plazenja s strmih pobočij. Pod okoli 1600 metri nadmorske višine je pod novim snegom razmočena snežna odeja, ki se ponekod na strmih pobočjih še lahko splazi.

Od petka je v gorah snežilo, občasno se je meja sneženja dvignila tudi nad 1600 metri nadmorske višine, proti koncu padavin pa se je spustila pod 1000 metri. Nižje se je sneg talil, snežna odeja se je precej sesedla, nato je zapadlo od 10 do okoli 30 cm snega, odvisno do nadmorske višine. Višje je snežilo, največ snega je zapadlo v zahodnih in južnih Julijskih Alpah, ponekod tudi okoli 200 cm, drugod v naših gorah od 40 do okoli 160 cm, manj v vzhodnih Karavankah, več v osrednjih Julijcih ter v zahodnih in osrednjih Karavankah. Snežna odeja je mehka in rahla, nižje, kjer je večinoma deževalo, pa je sneg ob ohladitvi ponekod pomrznil. Veliko je napihanega snega, največ na severnih straneh grebenov in sedel. Vetru izpostavljena mesta so precej spihana, nastale so tudi opasti.

V ponedeljek bo precej jasno. Ničla bo na nadmorski višini okoli 900 metrov nadmorske višine. Pihal bo šibak veter vzhodnih smeri. V torek bo sprva zmerno do pretežno oblačno, popoldne bo nekoliko več sonca. Več jasnine bo v zahodnih Julijskih Alpah. Popoldne bo dotekal toplejši zrak in zvečer bo ničla že na nadmorski višini okoli 1700 metrov nad morjem. Sprva bo pihal šibak severovzhodnik, ki se bo čez dan nekoliko okrepil. V sredo bo pretežno jasno. Pihal bo zmeren severovzhodnik. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2000 metrov.

Snežna odeja se bo počasi sesedala in preobražala, na dolgi rok bo otoplitev v prihodnih dneh delovala v smislu postopne stabilizacije snežne odeje, a sprva se bo zaradi toplejšega vremena snežna odeja nekoliko labilizirala. Opazen bo tudi vpliv sonca na prisojnih pobočjih, kjer bo sredi dneva in popoldne snežna odeja nekoliko bolj nestabilna kot v preostalem delu dneva. Tam bo začela nastajati tudi skorja. V visokogorju bo v prihodnih dneh severovzhodni veter prenašal sneg in delal zamete na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel. Snežna odeja bo ostala potencialno nestabilna, nevarnost bo ostala ZNATNA, 3. stopnje,

 

04.02.2019

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije