Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 21.12.18

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V petek bo v vzhodni Sloveniji delno jasno, drugod pretežno oblačno. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Megleno bo tudi ponekod na Primorskem, kjer bo lahko rosilo. Sredi dneva in popoldne bo v višjih legah in ponekod po nižinah zapihal okrepljen jugozahodnik.

V soboto bo v zahodni in deloma osrednji Sloveniji pretežno oblačno, ponekod na Primorskem pa tudi megleno in tam bo ponekod občasno rosilo ali rahlo deževalo. Drugod po Sloveniji bo delno jasno. Pihal bo zahodni ali jugozahodni veter.
V nedeljo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ob morju in v nižjih legah Primorske bo predvsem popoldne lahko tudi nekaj nizke oblačnosti. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah v notranjosti megla.
V ponedeljek bo dopoldne oblačno, prehodno bodo možne manjše krajevne padavine. Popoldne se bo oblačnost trgala. Sprva bo ponekod pihal jugozahodnik, ki se bo popoldne obračal v severnik, zvečer pa bo na Primorskem zapihala šibka burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov je majhna, 1. stopnje. Snežna odeja je stabilna. Malo verjetno je, da bi se lahko kakšen zamet splazil zaradi obremenitve. Nadaljuje se večinoma suho vreme, le v četrtek je v gorah zapadlo od 3 do 10 cm snega, na vzhodu pa skoraj nič. Stanje snežne odeje je zelo različno. Nasploh je snega malo, nekaj več le v visokogorju Julijskih Alp. V zatišnih legah je sneg večinoma mehak, na vetru izpostavljenih mestih ter v prisojah pa trd ali skorjast, marsikje močno spihan, tudi do kopne podlage. Omembe vredna snežna odeja se začenja med 1300 in 1500 m.

V petek bo v gorah precej jasno, pod okoli 1400 m pa, razen v vzhodnem delu naših gora, oblačno in megleno. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. V soboto bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, v sredogorju Julijskih Alp in predvsem v zahodnem delu Kamniško Savinjskih Alp pa bo pretežno oblačno in ponekod megleno. Pihal bo zahodnik, ki bo popoldne slabel. V nedeljo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki pa bo imela bazo večinoma nad vrhovi. Pihal bo šibak do zmeren zahodni do severozahodni veter. V ponedeljek nas bo od severozahoda hitro prešla hladna fronta. Dopoldne bo oblačno in ponekod megleno, možne bodo prehodne rahle padavine. Zapihal bo severni veter in čez dan bo začel dotekati hladnejši zrak.

Stanje snežne odeje se ne bo kaj dosti spreminjalo. Veter bo prenašal sneg, ki je zapadel v četrtek, v zamete. Zaradi razmeroma visokih temperatur se bo snežna odeja nekoliko hitreje preobražala. Nevarnost snežnih plazov bo majhna, 1. stopnje.

 

 

21.12.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije