Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 30.03.18

30.03.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere


PZS, 30.03.18 12.50

petek, 30. marec 2018, ob 10:40, Franci Savenc, ogledov: 737

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah
PZS: ... 4. stopnja nevanosti snežnih plazov

V petek zjutraj in deloma dopoldne bo oblačno. Ob morju bo večinoma suho, drugod bo občasno deževalo. Proti poldnevu bo dež oslabel in predvsem v vzhodni polovici Slovenije tudi ponehal. Predvsem tam bo ponekod prehodno posijalo sonce. Ob morju bo pihal jugo, ki se bo zvečer okrepil, drugod bo znova zapihal jugozahodnik.

V soboto zjutraj in dopoldne bo oblačno s padavinami, lahko tudi zagrmi. Na vzhodu bodo padavine manj verjetne. Popoldne bodo oslabele in marsikje ponehale, oblaki se bodo trgali. Še bo pihal jugozahodnik, ob morju dopoldne jugo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1300 m večinoma znatna, 3. stopnje.
Nižje je zaradi manjših količin snega in že bolj preobraženega snega nevarnost zmerna, 2. Stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nad okoli 1800 m ali morda celo višje je predvsem v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah nevaren novi sneg, nižje pa od dežja razmočena snežna odeja. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom. V zadnjih 24 urah je nad okoli 1800 m v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah zapadlo od 20 do okoli 50 cm snega, drugod v naših gorah od 10 do 20 cm. Novi sneg se v visokogorju ni sprijel s podlago, jugozahodni veter pa je delal nove zamete. Nižje je deževalo, dež je še dodatno razmočil snežno odejo, sneg je tudi kopnel. Snežna odeja je nad okoli 1800 m mehka in rahla, na vetru izpostavljenih mestih močno spihana. Nižje je sneg razmočen.

V petek in soboto bo prevladovalo oblačno vreme z občasnimi padavinami. Meja sneženja bo danes med 1400 in 1800 m nadmorske višine, jutri pa večinoma med 1300 in 1500 m. težišče padavin bo v Julijskih Alpah. Pihal bo jugozahodnik. V nedeljo bo malo hladneje. Občasno bodo tudi sončna obdobja, sredi dneva in popoldne pa bo nastajala kopasta oblačnost in krajevne snežne plohe. Pihal bo severozahodnik. V ponedeljek bo sončno vreme.

Lavinske razmere se bodo zaradi novih padavin še slabšale. V Julijskih Alpah, predvsem v zahodnem delu, bo do nedelje zjutraj lahko zapadlo še do okoli 50cm snega, drugod od 10 do okoli 30 cm, manj proti vzhodu. Predvsem na okoli 2000 m bo sneg suh in ga bo veter prenašal v zamete. Pričakujemo spontano plazenje številnih manjših in tudi srednje velikih plazov s strmejših pobočij, možni bodo tudi posamezni veliki plazovi. To velja predvsem za Julijske Alpe. Nižje, kjer bo deževalo, se bodo s strmejših pobočij prožili posamezni plazovi mokrega snega, tudi talni. Nevarnost snežnih plazov se bo postopno povečala in bo predvsem v Julijcih od jutri dalje velika, a tudi drugod bodo razmere precej nestabilne, še najmanj nevarno bo v vzhodnih Karavankah.

eXTReMe Tracker