Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 26.03.18

GRS v štirih akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 13.44 je na Mrzli gori, občina Solčava, snežni plaz spodnesel planinca. Planinec je utrpel tako hude poškodbe, da je na kraju dogodka umrl. Posredovali so reševalci GRS Celje, ki so preminulega planinca s pomočjo helikopterja Slovenske vojske prepelji v dolino in ga predala pogrebni službi.

Ob 19.42 je pohodniku na Osolnici, občina Bled, nenadoma postalo slabo. Reševalci GRS Radovljica so mu na nudili prvo pomoč in ga na klasičen način prenesli v dolino, kjer so ga predali reševalcem NMP Bled v nadaljnjo oskrbo.

Ob 13.52 je pri smučanju z Brane proti Kamniškemu sedlu v občini Kamnik turni smučar zdrsnil po strmem pobočju, padel v globel in se poškodoval. Posredovali so reševalci GRS Celje in Kamnik ter helikopter Slovenske vojske, ki je ponesrečenca dvignil v helikopter z vitlom in ga prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 14.08 je pohodnik naletel na neodzivno osebo na stezi na Nanos pri Razdrtem v občini Postojna. Posredovali so reševalci GRS Ljubljana enota Postojna, ki so pomagali reševalcem NMP Postojna pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe v reševalno vozilo. Poškodovana osebo so prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 11.34 si je na smučišču Cerkno v občini Železniki smučar poškodoval nogo. Prvo pomoč so mu nudili reševalci na smučišču. Poletel je tudi helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP in poškodovanca prepeljal v UKC Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo sprva dokaj sončno, le ponekod ob meji s Hrvaško bo nekaj več oblačnosti. Popoldne pa se bo od severa oblačnost povečala. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ki bo popoldne ponehala, ponekod drugod pa šibak vzhodni veter.
V torek bo spremenljivo oblačno s kakšno manjšo in kratkotrajno ploho, ki bodo pogostejše popoldne. Čez dan bo pihal veter spremenljive smeri.
V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, občasno bo več sonca predvsem ob morju in ponekod na vzhodu. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo.
V četrtek bo oblačno, občasno bo deževalo. V notranjosti Slovenije bo hladneje.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1500 m večinoma znatna, 3. Stopnje, po evropski petstopenjski lestvici. Nižje je zaradi manjših količin snega in že bolj preobraženega snega nevarnost zmerna, 2. stopnje. Glavna težava ostaja šibka povezava med staro tršo plastjo in večjimi količinami novejšega nesprijetega snega. Nove plasti, predvsem v klože napihanega snega so zaradi mraza tudi zelo krhke. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom. Tam lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Verjetnost za spontano plazenje se čez dan nekoliko poveča na prisojnih pobočjih predvsem v sredogorju. Snežna odeja je v senčnih legah večinoma mehka ali pomrznjena. Drugod je skorjasta, na vetru izpostavljenih legah spihana. razmere se krajevno hitro spreminjajo. Na osončenih legah se sneg čez dan ojuži, ponoči pa pomrzne. Nadaljuje se suho in razmeroma hladno vreme. V ponedeljek se je nekoliko otoplilo, nad ničlo se bo segrelo do nadmorske višine okoli 1600 m, nižje bo še plast hladnejšega zraka. V torek bo spremenljivo oblačno, sonca bo manj kot v ponedeljek in predvsem popoldne bodo nastajale kratkotrajne manjše snežne plohe. V sredo bo zmerno, občasno pretežno oblačno. pihal bo okrepljen jugozahodnik. Še topleje bo. V četrtek bo oblačno s padavinami. meja sneženja bo sprva na okoli 1400 m, a se bo spustila do okoli 1000 m nadmorske višine. Razmere bodo še naprej vsaj krajevno razmeroma neugodne. Zaradi nekoliko toplejše zračne mase bo vedno večji vpliv dnevnega segrevanja in nočnega zmrzovanja. Ponoči bo sneg pomrznil, čez dan pa se bo ojužil, le v senčnih legah visokogorja bo ostal sneg suh ali pomrznjen. Predvsem na prisojnih pobočjih se bo snežna odeja čez dan labilizirala. Krepila se bo skorja. Na dolgi rok bo tako vreme ugodno vplivalo na stabilizacijo snežne odeje predvsem v sredogorju. A ker je veliko napihanega snega in ker so v snežni odeji še šibke plasti, bo ta proces dolgotrajen. V osojah visokogorja bo ostala možnost, da na bolj strmih pobočjih že ob manjši obremenitvi sprožimo v klože napihan in še nepredelan sneg. Ponekod so na prisojnih pobočjih napoke, ki bodo ob dnevnem hodu lahko območja proženja talnih plazov.

26.03.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije