Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 29.01.18

Planinec je zašel ...
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 19.42 je med Škarjami in Klemenčo jamo v občini Solčava zašel planinec. Posredovali so gorski reševalci GRS postaje Celje, ki so planinca našli in nepoškodovanega pospremili v dolino.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo pretežno jasno. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla ali nizka oblačnost, ki se lahko pojavlja tudi ob morju.
V torek bo na Primorskem in Notranjskem oblačno ali megleno, drugod pa bo delno jasno, zjutraj se lahko po nekaterih nižinah zadržuje megla.
V sredo se bo oblačnost širila v notranjost Slovenije, na severu in vzhodu bo še nekaj sonca. Pihati bo začel jugozahodni veter. Popoldne se bodo ponekod v zahodnih krajih pričele pojavljati rahle padavine.
V četrtek bo oblačno s padavinami, zvečer in v noči na petek se bo meja sneženja v notranjosti Slovenije predvidoma spustila do nižin.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1600 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja, zlasti mesta z napihanim snegom, kjer lahko predvsem ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite plaz napihanega snega, krajevno pa je napihan sneg lahko še manj stabilen, spontani plazovi, tudi manjši, so malo verjetni. Nevarnost je manjša v nižjih nadmorskih višinah, kjer je snega manj.

Snežna odeja je večinoma kar precej stabilna in trda. Ponekod je na trdi površini nekaj centimetrov snega. Predvsem na severnih straneh je sneg ponekod še mehak. Veliko je napihanega snega, vetru izpostavljene lege so močno spihane, trde in tudi poledenele. Na prisojnih pobočjih se sneg čez dan nekoliko zmehča in ponoči pomrzne. Zato se čez dan na prisojnih pobočjih poveča možnost, da sprožite plaz napihanega snega ali da se kakšen manjši plaz sproži sam. Suho vreme se bo nadaljevalo do četrtka. V ponedeljek bo še precej toplo, v torek čez dan pa se bo že nekoliko ohladilo. V sredo bo pretežno oblačno z možnostjo rahlih padavin v jugozahodnem delu Julijskih Alp ter v hribih Notranjske in Primorske. Ledišče se bo spustilo do okoli 1200 m nadmorske višine, nekoliko višje bo proti vzhodu. Snežna odeja se počasi preobraža.

V ponedeljek in torek bo sonce na osončenih legah vplivalo na snežno odejo. Na prisojnih pobočjih se bo sneg čez dan ojužil, ponoči pa pomrznil. V senčnih legah bo sneg ostal tudi čez dan zmrznjen ali suh. Sredi dneva in zgodaj popoldne bo do torka na strmih prisojnih pobočjih z napihanim snegom nekoliko povečana možnost spontanega proženja manjših kložastih plazov. V četrtek se bodo ob novih padavina lavinske razmere precej spremenile! Na mestih z napihanim snegom še vedno svetujemo večjo previdnost!

29.01.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije