Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 01.01.18

01.01.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

ponedeljek, 1. januar 2018, ob 11:37, Franci Savenc, ogledov: 907

GRS v dveh akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 14.12 si je v Pastirskem naselju Stan na Veliki Planini, občina Kamnik, planinec poškodoval nogo. Posredovala sta pripadnika GRS Kamnik, ki sta poškodovanega oskrbela ter ga v sodelovanju z žičničarjema na Veliki Planini z motornimi sanmi prepeljala na zgornjo postajo žičnice, od koder je bil prepeljan v dolino. Poškodovani bo nadaljnjo zdravstveno oskrbo poiskal s svojci.

Dne 30.12.2017, ob 17.34 je na območju Kaninu obtičalo šest pripadnikov društva za raziskovanje jam iz Ljubljane. Preko noči so bivakirali. Na pomoč so jim odhiteli reševalci GRS Bovec, ki so s pomočjo helikopterja SV ter dežurno ekipo za reševanje v gorah jamarje dne 31.12.2017 prepeljali v Bovec.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo oblačno. Dopoldne se bodo padavine na zahodu okrepile. Jugozahodni veter bo počasi slabel, ob morju bo začel pihati jugo. Razmeroma toplo bo. Popoldne bodo padavine postopno zajele vso Slovenijo. Meja sneženja se bo počasi spuščala, razen na Primorskem in v severovzhodni Sloveniji se bo večinoma spustila do nižin. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja, jugo ob morju bo ponehal šele proti večeru. Ponoči bodo padavine od zahoda ponehale, najkasneje v jutranjih urah na severovzhodu. Tudi severovzhodni veter bo ponehal.
V torek bo sprva pretežno oblačno, ponekod po kotlinah lahko tudi megleno.
V sredo bo zmerno do pretežno oblačno in povečini suho, po nekaterih kotlinah bo zjutraj in deloma dopoldne megla. Zvečer in v noči na četrtek bo prehodno deževalo, nad okoli 700 metri snežilo.
V četrtek bo sprva delno jasno, čez dan pa zmerno do pretežno oblačno.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Predvsem so nevarna strmejša pobočja z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremenitvi sprožite plaz kložastega snega. Razmere se danes zaradi novega sneženja hitro spreminjajo.

V preteklih dneh se je snežna odeja zaradi ponovne otoplitve sesedala in preobražala, v visokogorju so ob jugozahodniku nastajali novi zameti. Nižje se je sneg ojužil in ponoči pomrznil. Snežna odeja je predvsem v osojah in v zatišnih legah večinoma mehka, na prisojnih pobočjih je marsikje skorja, ki je ponekod nastala tudi zaradi vetra. Veliko je zametov in opasti, vetru izpostavljene lege so močno spihane, ponekod do stare podlage. Na tako podlago danes sneži.

V ponedeljek bo oblačno. Padavine se bodo krepile in popoldne zajele vso Slovenijo. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik, ki se bo popoldne obračal v severovzhodnik. Hladilo se bo, meja sneženja se bo marsikje do večera spustila do nižin. V torek bo zmerno do pretežno oblačno, več jasnine pričakujemo tekom popoldneva od zahoda. veter bo severne do severozahodne smeri in bo zmerne jakosti, v visokogorju ter proti vzhodu lahko tudi okrepljen. V sredo bo sprva delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Proti večeru in v noči na četrtek bo prehodno spet občasno snežilo, a bo količina novega snega majhna. Pihal bo zelo močan zahodni do jugozahodni veter.

V gorah bo danes zapadlo od 20 do okoli 40 cm snega, ki se bo nad okoli 1800 metri slabše sprijel s podlago, nižje pa bo moker in bo povezava s starim snegom boljša. Veter bo delal zamete in opasti, nov sneg bo marsikje prekril stare klože. Ker se bo ohladilo, bo sneg ostal rahel in mehak. V sredo se bo spet nekoliko segrelo, predvsem pa bo pihal zelo močan jugozahodnik, ki bo marsikje zelo spihal novi sneg. Nastale bodo številne nove opasti in klože. Te bodo predstavljale glavno nevarnost v naslednjih dneh. Šele ponovna otoplitev bo postopno nekoliko stabilizirala snežno odejo.

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker