Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 28.03.17

Padel turni smučar
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 19.40 je nad dolino Vrat za Cmirom v občini Kranjska Gora padel turni smučar in se huje poškodoval. Do poškodovanega turnega smučarja sta poletela s helikopterjem Slovenske vojske gorski reševalec letalec GRS Mojstrana in zdravnik letalec reševalec. Poškodovanega smučarja so pripravili za prevoz in ga prepeljali v SB Jesenice.

Predviden razvoj vremena

V torek bo pretežno jasno.
Tudi v sredo bo pretežno jasno. Ponekod na Primorskem bo čez dan prehodno zapihala šibka burja.
V četrtek se bo po deloma jasnem jutru nekoliko pooblačilo. Dnevne temperature bodo malce nižje kot v sredo.
Tudi v petek bo sprva še zmerno, ponekod pretežno oblačno, čez dan pa se bo postopno razjasnilo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost pred snežnimi plazovi zjutraj in deloma dopoldne MAJHNA, 1. stopnje. Čez dan se zaradi dnevnega segrevanja ter sončnega sevanja predvsem na prisojnih pobočjih poveča na ZMERNO, 2. stopnjo. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, ki so na vseh straneh grebenov. Možni so tudi posamezni manjši spontani plazovi mokrega snega, na strmejših pobočjih v nižjih nadmorskih višinah so možni talni plazovi mokrega snega.

Sneg je, razen v osojah visokogorja, kar dobro preobražen. Snežna odeja je zjutraj večinoma pomrznjena in trda, lahko tudi poledenela. Čez dan se zlasti na osončenih legah ojuži. Ledišče se je v ponedeljek popoldne dvignilo do nadmorske višine okoli 2000 m. Višina snežne odeje je zlasti v visokogorju zelo neizenačena, na vetru izpostavljenih legah je ponekod kopno. Do konca tedna se bo nadaljevalo precej jasno in toplo vreme, le v četrtek bo prehodno nekaj oblačnosti. V torek bo ledišče nad našimi najvišjimi vrhovi, v sredo in četrtek pa se bo spet nekoliko znižalo in bo med 2200 in 2400 m nad morjem.

Snežna odeja je razmeroma stabilna, a zaradi visokih temperatur se čez dan predvsem pod vplivom sonca nekoliko labilizira zlasti na sončnih legah. Ponoči pomrzne in je zjutraj trda in ponekod lahko tudi poledenela. Snežna odeja se bo na prisojah in v sredogorju talila, tudi v osojah visokogorja se bo čez dan ojužila. Večjih sprememb lavinskih razmer do petka ne pričakujemo.

28.03.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije