Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 26.04.16

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V torek bo na vzhodu deloma jasno. Drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, ki bodo pogostejše v severozahodni Sloveniji. Pihati bo začel jugozahodnik, ob morju jugo.
V sredo bo oblačno, padavine se bodo sredi dneva in popoldne razširile na vso Slovenijo. Vmes bodo tudi posamezne nevihte. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo. Popoldne in zvečer se bo od severa ohladilo, meja sneženja se bo ponekod spustila pod 700 metri nad morjem. Zapihal bo severni do severovzhodni veter. V noči na četrtek se bo delno razjasnilo. Zjutraj bo ponekod slana, po nekaterih kotlinah bo nastala megla.
V četrtek in petek bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo posamezne plohe.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Nevarnost je v visokogorju, nad okoli 1800 m nad morjem, ZMERNA, 2. stopnje, nižje ter v vzhodnih Karavankah, kjer je snega precej manj, pa je MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem na mestih z napihanim snegom ter na strmejših pobočjih lahko ob večji dodatni obremenitvi sprožite snežni plaz novega snega. Nižje in proti vzhodu, kjer je snega malo, pa tudi novega snega je manj, je nevarnost majhna. Ob koncu tedna je v visokogorju zapadlo do 20 cm mokrega snega, proti vzhodu pa precej manj. Veter je novi sneg spihal v zamete. Novi sneg se je predvidoma kar dobro sprijel s podlago. Nižje je sneg kopnel.

V Julijskih Alpah je na 2500 m od 200 do okoli 230 cm snega, na 1500 m pa od 20 do okoli 50 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 m na prisojnih pobočjih kopno, v osojah pa je ponekod še do okoli 10 cm snega. Omembe vredna snežna odeja se v osojah začenja na nadmorski višini okoli 1500 m, v prisojah pa tudi nad 1900 m, nižje v Julijskih Alpah, višje pa drugod po naših gorah. V ponedeljek dopoldne se bo delno zjasnilo. Hkrati bodo nastajali kopasti oblaki in vrhovi bodo občasno v oblakih. Popoldne bodo nastajale snežne plohe. Pihal bo šibak do zmeren veter severnih smeri. Jutri bo na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank že zjutraj oblačno, pojavljale se bodo padavine. Oblačnost s padavinami se bo čez dan postopno razširila tudi nad vzhodne Karavanke, le da bodo tam padavine manj verjetne. Meja sneženja se bo dvigala in bo popoldne med 1200 in 1400 m nad morjem. Pihal bo jugozahodnik.
V sredo bo oblačno s pogostimi padavinami, deloma plohami in tudi zagrmi lahko. Meja sneženja se bo občasno dvignila do okoli 1800 m nad morjem. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Popoldne se bo od severovzhoda z dotokom hladnejšega zraka od severa snežna meja spuščala in lahko bo snežilo tudi pod 700 m nadmorske višine.
V ponedeljek je ledišče na nadmorski višini okoli 1600 m in se bo čez dan še nekoliko dvignilo. Novi sneg se bo na osončenih legah ojužil in sesedal, le v senčnih legah visokogorja bo večinoma ostal pomrznjen.
Jutri bo v gorah bolj oblačno vreme, zato ne bo toliko vpliva sonca. Sneg bo v visokogorju ostal večinoma pomrznjen, nižje pa se bo ojužil. V sredo pričakujejo več padavin, meja sneženja se bo z začetnih okoli 1800 m popoldne spustila pod 700 m.

26.04.2016

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ | sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije