Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 01.03.16

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V torek bo oblačno. Padavine bodo zjutraj in dopoldne od severa postopno ponehale, v južni Sloveniji pa šele popoldne, ko se bo od severa začelo jasniti. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1000 m. V Prekmurju in v delu Štajerske bo pihal veter severnih smeri, na Primorskem pa šibka burja.
V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo dopoldne več v Posočju ter na severovzhodu, popoldne pa na severnem Primorskem in na območju Julijskih Alp. Zjutraj in deloma dopoldne bo ponekod po nižinah nizka oblačnost. V zgornjem Posočju se bodo začele proti večeru pojavljati rahle padavine. Popoldne bo ponekod zapihal jugozahodnik.
V noči na četrtek se bodo padavine razširile nad vso Slovenijo. Meja sneženja se bo marsikje spustila do nižin. predvsem na Primorskem bo tudi zagrmelo. Zapihal bo severni veter, na Primorskem zmerna burja. Popoldne bodo padavine od severozahoda slabele in zvečer ter v noči na petek ponehale. Veter bo oslabel. Do petka zjutraj se bo zjasnilo.
V petek bo večinoma sončno.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1800 m večinoma 4. stopnje, nižje pa 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Novi sneg se je slabo sprijel z večinoma skorjasto podlago. Ta šibka povezava je trenutno povečini vzrok plazenju oz. veliki možnosti, da že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Nižje je dež namočil snežno odejo, zato je tudi na teh nadmorskih višinah postala manj stabilna. Od sobote je v gorah snežilo. Meja sneženja je bila v soboto večinoma pod okoli 800 m, v nedeljo pa se je dvignila, tudi do okoli 1500 m. Snežilo je na večinoma skorjasto podlago ali pa na razmeroma plitvo plast suhega snega na skorji. Največ snega je do danes zjutraj zapadlo na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank, do okoli 60 cm ali v zahodnih Julijcih celo več, pod okoli 1500 m pa zaradi prehodnega dežja manj, in sicer od 20 do 50 cm. V vzhodnem delu naših gora je zapadlo od 10 do okoli 25 cm snega. V Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah je na 2500 m do okoli 300 cm snega, na 1500 m od 160 do okoli 230 cm, na 1000 m pa od 10 do okoli 40 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 m od 50 do 120 cm snega. Snežna odeja se začenja na precej različnih višinah, a omembe vredna količina snega je večinoma nad okoli 1000 m, na severozahodu tudi nižje. V ponedeljek popoldne bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami. Ledišče je na nadmorski višini okoli 1600 m. Ponoči se bodo od severozahoda spet začele pojavljati padavine, ki se bodo dopoldne hitro umikale proti jugovzhodu. Meja sneženja bo večinoma na okoli 900 m nad morjem. Pihal bo severni veter. Popoldne se bo od severa razjasnilo. Do srede zjutraj ne bo padavin. Novi sneg se bo sesedal in preobražal. Ponoči in v torek zjutraj bo lahko zapadlo od 5 do 15 cm snega, ki ne bo povečal nevarnosti snežnih plazov, ampak jo bo vzdrževal. V torek bo severni veter prenašal sneg in delal nove zamete na južnih straneh grebenov in prelazov. Predvsem v Julijcih in zahodnih Karavankah pričakujemo nad okoli 1800 m spontano proženje številnih manjših in posameznih srednje velikih plazov novega, nesprijetega snega s strmih pobočij. Že ob manjši obremenitvi snežne odeje lahko sprožite snežni plaz tudi na mestih z napihanim snegom. Nižje ter drugod v naših gorah večinoma ne pričakujemo spontanega plazenja, je pa tudi tam snežna odeja potencialno nestabilna. V torek popoldne se bo na prisojnih pobočjih sneg nekoliko ojužil pod vplivom sonca. Ponoči bo sneg pomrznil in se nekoliko stabiliziral. Nevarnost snežnih plazov se bo počasi zmanjševala.

01.03.2016

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ | sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije