Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 05.04.15

Na mednarodni kros tekmi
Predviden razvoj vremena

Ob 11.44 je na smučišču Pungart na Kopah, občina Mislinja, potekala mednarodna kros tekma, na kateri si je smučar iz Češke zlomil nogo. Do prihoda reševalcev NMP mu je na smučišču nudil zdravniško pomoč dežurni reševalec GRS Maribor. Z reševalnim vozilom ZRCK Ravne na Koroškem je bil poškodovani prepeljan v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Predviden razvoj vremena

V nedeljo bo sprva pretežno oblačno, rahle padavine bodo ponehale. Čez dan se bo postopno jasnilo. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja.
V ponedeljek zjutraj in dopoldne bo precej jasno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo oblačno. Nastalo bo nekaj kratkotrajnih krajevnih ploh. Veter bo nekoliko oslabel.
V torek in sredo bo na zahodu večinoma sončno, drugod pa delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Predvsem v torek bo pihal severni do severovzhodni veter. Jutra bodo še sveža, čez dan pa bo postopno topleje.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je snežna odeja že dokaj stabilna, nekoliko nestabilna je vrhnja plast snega na stari, skorjasti podlagi, nižje pa je stari sneg premočen do tal. Tveganje je zmerno. Spontanih plazov ne pričakujemo. Plaz lahko sprožite predvsem ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom.
V gorah je bilo dokaj sončno in občasno vetrovno. Ohladilo se je, ledišče je sedaj na nadmorski višini okoli 1200 m. Vrhnja plast snega se je preobražala krepila se je skorja, deloma tudi zaradi vetra, na prisojnih pobočjih sredogorja pa tudi zaradi dnevnega segrevanja pod vplivom sonca. Višina snežne odeje je precej neizenačena.
V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 m do okoli 220 cm snega, na 1500 m pa do okoli 80 cm. Drugod po naših gorah je snega manj, na 1500 m do okoli 30 cm. Omembe vredna snežna odeja sega večinoma do nadmorske višine okoli 1100 m, na prisojnih pobočjih pa večinoma nad okoli 1400 m. Snežna odeja je večinoma prekrita s skorjo, na vetru izpostavljenih mestih pa je v glavnem trda, sneg pa spihan do stare podlage. Veliko je zametov in klož. Čez dan se sneg ob morebitnem sončnem vremenu na prisojnih pobočjih nekoliko zmehča predvsem v sredogorju.
V noči na nedeljo se bo meja sneženja spustila do nadmorske višine okoli 400 m, a bodo padavine slabele. Do nedelje zjutraj lahko zapade do 5 cm snega. Zapihal bo okrepljen severovzhodni do severni veter. V nedeljo bo občasno posijalo sonce. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1000 m.
V ponedeljek dopoldne bo precej jasno, popoldne pa spremenljivo oblačno s krajevnimi snežnimi plohami. Še bo pihal veter severnih smeri. Hladno bo. Lavinske razmere se skoraj ne bodo spreminjale. Nevarnost snežnih plazov se bo zaradi hladnega vremena zmanjšala na 1. stopnjo. Ker sončnega vremena ne bo veliko, ne pričakujemo večjega vpliva sonca, nekoliko več predvsem v ponedeljek dopoldne, a zaradi razmeroma nizkih temperatur predvsem v sredogorju.

0 5.04.2015

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije