Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 02.12.15

Pohodnika obšla slabost
Predviden razvoj vremena

Ob 10.33 je v turističnem naselju Šimnovec na Veliki planini v občini Kamnik pohodnika obšla slabost. Reševalci Postaje GRS Kamnik so oboleli osebi nudili prvo pomoč in jo pospremili v dolino do reševalnega vozila.

Predviden razvoj vremena

V petek bo sprva precej jasno. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla. Popoldne se bo od severa pooblačilo. Zvečer in ponoči bo ponekod možen rahel dež.
V soboto dopoldne bo delno jasno, popoldne pa bo spet več oblačnosti.
V nedeljo se bo razjasnilo, ponekod bo zapihal severozahodni veter.
Tudi v ponedeljek bo pretežno jasno.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v gorah sprva suho in mrzlo vreme. V noči s torka na sredo ter v sredo čez dan je snežilo na območju Julijskih Alp in zahodnega dela Karavank. Zapadlo je do okoli 20 cm res suhega snega, ki ga je veter spihal v zamete. Temperatura je bila pod ničlo vse do četrtka popoldne, ko se je v višinah že toliko segrelo, da je nastala plast zraka s pozitivno temperaturo. Danes je ta plast med okoli 1000 in 2700 metri nadmorske višine. Snežna odeja se je v tem tednu malo sesedla, nekoliko hitreje se je začela preobražati včeraj popoldne in danes. Na nadmorski višini 2500 metrov je snega v Julijskih Alpah do okoli 140 cm, na 1500 metrih pa do okoli 70 cm, drugod od 20 do okoli 40 cm. Zaradi vetra je višina snežne odeje precej neizenačena. Snežna odeja je suha in rahla, na vetru izpostavljenih legah pa je na površini skorja, ki je nastala zaradi vetra. Sneg je močno spihan, na vetru izpostavljenih legah do tal ali do stare podlage. Na vetru izpostavljenih legah visokogorja je ponekod površina ledena. Veliko le klož oz. napihanega snega.

Nevarnost snežnih plazov se je nekoliko zmanjšala in je v gorah večinoma 2. stopnje, na območjih, kjer je snega manj, pa 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Snežna odeja je potencialno nestabilna predvsem na mestih z napihanim snegom ter na dovolj strmih pobočjih. Tam lahko ob obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. V petek se bo snežna odeja v plasti pozitivne temperature hitreje preobražala zlasti na prisojnih pobočjih, kjer se bo nekoliko ojužila, ponoči bo pomrznila. Drugod bo sneg ostal suh ali pomrznjen. V soboto se bo že nekoliko ohladilo, še bolj pa v nedeljo, ko bo temperatura spet v vseh nadmorskih višinah pod ničlo. Omembe vrednih padavin ob prehodih oslabljenih vremenskih front ne bo. Občasno bo bolj vetrovno in veter bo predvsemv visokogorju še prenašal sneg.

02.01.2015

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije