Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kdo bo ime meseca oktobra?

MMC RTV SLO: Glasujte po telefonu, s SMS-sporočili ali na spletni strani Vala 202

Za naziv ime meseca se tokrat poteguje kar sedem izjemnih posameznikov: mlada šahistka Laura Unuk, kamnosek Leon Mahnič, direktor podjetja Riko Janez Škrabec, plezalec Domen Škofic ter alpinisti Luka Lindič, Marko Prezelj in Aleš Česen.

Za svojega kandidata lahko glasujete s telefonskim klicem v studio v petek ob 18.00 in v soboto ob 12.00, s poslanim SMS-sporočilom in na spletni strani Vala 202.
Ker je namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS-ov, saj s tem prispevate v botrski sklad 1 evro. Ves zbrani denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudi finančni in socialni stiski.

Na začetku oktobra sta na evropskem prvenstvu v balinanju v Kopru prvaka postala Jure Kozjek in Aleš Borčnik, prvi v klasični igri, drugi pa v hitrostnem izbijanju. Poleg zlata sta oba na izvrstno organiziranem prvenstvu osvojila še po eno srebrno kolajno. Pod okriljem socialnega podjetja Fundacija Vincenca Drakslerja so odprli novo, že tretjo trgovino z rabljenimi, obnovljenimi in novimi predmeti, ki jih restavrirajo in izdelujejo v delavnicah centra za ozdravljene odvisnike od drog in alkohola. Prvo oktobrsko ime tedna pa je postala mlada, komaj 14-letna šahistka Laura Unuk, ki je v Južni Afriki osvojila naslov svetovne prvakinje v konkurenci do 16 let, kar je zgodovinski uspeh za slovenski šah. Čeprav skromno dekle ima velikopotezne načrte: "Rada bi postala ženska velemojstrica v prihodnjih treh letih. To bi bilo super. Pozneje pa ženska svetovna prvakinja v šahu."

Svojevrstnega podviga se je lotil odlični mladi športni plezalec Domen Škofic. Uspelo mu je preplezati Solkanski most - največji kamniti lok mostu na svetu. Za 60 metrov dolg vzpon je od levega brega Soče do najvišje točke loka mostu potreboval slabe pol ure. Letošnji prejemnik najpomembnejše slovenske nagrade za oblikovanje brezčasni je oblikovalec Marjan Žitnik – nagrado je prejel za ročno baterijsko svetilko Z14, ki jo je leta 1979 oblikoval za Iskro. Za Ime tedna pa ste izbrali še enega mladega upa - kamnoseka Leona Mahniča, ki je v Franciji na tekmovanju mladih v poklicnih spretnostih Euroskills osvojil srebrno medaljo v kamnoseštvu: "Zaradi uspeha v Franciji za zdaj ni večjega povpraševanja, imam pa več dela, ker sem teden dni manjkal. Sicer pa sem z medaljo zadovoljen, ni kamnita, je pa težka."

Letošnja Simbioza ni bila povezana s sodobnimi tehnologijami, pač pa z gibanjem. Mlajši so starejše poskušali navdušiti nad gibanjem in ena izmed ambasadork projekta Simbioza giba je bila Polona Zajc Ovsenk, ki se je po letih neaktivnosti kot upokojenka odločila, da bo spet športno dejavna in tako postala zgled vsem tistim, ki so prejšnji teden telovadili na več kot 300 lokacijah po Sloveniji. Ob evropskem dnevu boja proti trgovini z ljudmi so pri društvu Ključ z 'najbolj živo trgovino' v Sloveniji opozarjali na tudi pri nas vedno bolj pereče vprašanje trgovine z belim blagom. Ime tedna pa je postal direktor ribniškega podjetja Riko Janez Škrabec, ki je skupaj z enim najbolj znanih industrijskih oblikovalcev na svetu Philippom Starckom in številnimi domačimi podjetji ustvaril novo linijo montažnih domov pod imenom P.A.T.H. - zaznamujejo jo brezčasni dizajn, dolgoletne izkušnje in najnaprednejše tehnologije v gradnji. Janez Škrabec pravi, da je treba najti pravo razmerje med naprednim in tradicionalnim: "Prizadevamo si, da je naše načrtovanje vedno konservativno, od viška pa glava ne boli."

Ob koncu letošnjega 49. festivala Borštnikovo srečanje so seveda podelili tudi najpomembnejšo nagrado, Borštnikov prstan. Letos ga je dobil Vlado Novak, igralec, ki je v bogati gledališki karieri odigral več kot 120 gledaliških vlog, pa tudi številne televizijske in filmske, poznane najširšemu občinstvu. Podjetnik leta je postal Otmar Zorn iz podjetja Varsi, edinega v Evropi, kjer izdelujejo varistorje, ki pred udari strel zaščitijo vse, od televizorja do vetrnih elektrarn. Ime tedna pa je postal alpinistični trio Luka Lindič, Marko Prezelj in Aleš Česen, ki so v indijski Himalaji preplezali že nekajkrat alpinistično neuspešno "napadeno" novo smer v severni steni Hagšuja, označeno z najvišjo težavnostno stopnjo, kar je najpomembnejši slovenski alpinistični dosežek letos. "Naša prednost je bila tudi generacijsko mešana alpinistična odprava. Takšna kombinacija je prinesla uspeh," je dejal Lindič.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije