Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 24.01.14

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 10.11 sta se na smučišču v Kranjski Gori poškodovala smučarja. Poškodovana smučarja so na smučišču oskrbeli reševalci, enega od njih je ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči s policijskim helikopterjem prepeljala v Ljubljanski klinični center, drugega pa reševalci NMP Jesenice z reševalnim vozilom v Splošno Bolnico Jesenice.

Predviden razvoj vremena

V petek bo oblačno s padavinami. V notranjosti Slovenije bo večinoma snežilo, na Primorskem pa deževalo. Zvečer bodo padavine slabele in na Primorskem ponehale. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem sprva zmerna, popoldne pa močna burja. Ponoči bodo padavine povsod ponehale, le na jugu bo ponekod rahlo snežilo še do jutra.
V soboto bo na Primorskem precej jasno, burja bo slabela. Tudi drugod se bo jasnilo, a bo predvsem v osrednjih in jugovzhodnih krajih ostalo precej nizke oblačnosti. V Prekmurju in ponekod na Štajerskem bo še pihal severovzhodnik.
V nedeljo bo na jugu še deloma jasno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho.
V ponedeljek se bo pooblačilo. Popoldne bo ponekod občasno rahlo snežilo.

Največ snega bo zapadlo med vzhodnim delom Notranjske na Kočevskem ter po gričevju Dolenjske, do okoli 30 cm. Ponekod na jugu bo snežilo do sobote zjutraj, drugod bo sneženje ponehalo v noči na soboto.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v sredo delno jasno, v četrtek pa pretežno oblačno in večinoma suho. Ledišče je bilo na nadmorski višini okoli 1500 metrov, do petka zjutraj se je spustilo do nadmorske višine okoli 500 metrov. Snežna odeja se je sesedala in preobražala, v visokogorju je bil ta proces precej manj izrazit. Ponoči je začelo snežiti. Do jutra je zapadlo od 10 do 25 cm snega. Snežilo je na večinoma skorjasto podlago, le nad okoli 1800 metrov je bil sneg mehkejši. Največ snega je nad 2000 metri v zahodnih Julijskih Alpah, kjer ga je do okoli 380 cm, drugod v Julijcih do okoli 300 cm, v višjih legah Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp lokalno okoli 190 cm. Na 1500 metrih ga je v Julijcih do okoli 160 cm, drugod pa manj. Sneg je sedaj na površini rahel in mehak, pod svežim snegom je marsikje skorja.

Nevarnost snežnih plazov se je povečala na 3. stopnjo tudi v nadmorskih višinah pod 1800 metrov. Pod okoli 1300 metri pa je trenutno 1. do 2. stopnje, odvisno od količine snega. Predvsem se bo plazil novi sneg s strmejših pobočij. Tudi ob manjši dodatni obremenitvi snežne odeje se lahko sproži snežni plaz. Posebej nevarna so strmejša pobočja. V petek bo snežilo, zapade lahko še od 10 do dobrih 20 cm snega. Mrzlo bo, zato bo novi sneg ostal rahel in se bo le počasi sesedal. Zasnežilo bo tudi gričevje. Največ snega bo zapadlo med Notranjsko in Gorjanci. Tam se bo povečala nevarnost plazenja na strmih, travnatih ali z listjem prekritih pobočjih, kjer se bodo lahko spontano prožili plazovi svežega, nesprijetega snega. Sneženje bo povsod ponehal jutri zjutraj. Nato bo do ponedeljka suho in mrzlo vreme. Severovzhodni veter bo prenašal sneg v zamete. Nevarnost snežnih plazov bo ostala precej podobna

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije