Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 06.01.14

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V ponedeljek bo sprva oblačno in večinoma suho. Čez dan se bo ponekod oblačnost trgala, najbolj se bo zjasnilo v severovzhodni Sloveniji.
V torek bo v vzhodni Sloveniji precej jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho. Zjutraj in deloma dopoldne bo ponekod pihal jugozahodnik.
V sredo in četrtek bo v zahodni Sloveniji zmerno do pretežno oblačno. Drugod bo več sončnega vremena, a bo zjutraj po nižinah megla. Še bo razmeroma toplo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo ob koncu tedna oblačno vreme z občasnimi padavinami. Največ jih je bilo v zahodnih Julijskih Alpah, najmanj pa v vzhodnih Karavankah in na Pohorju. Meja sneženja je bila na nadmorski višini okoli 1600 metrov, v noči na ponedeljek se je ponekod spustila nižje. V visokogorju Julijskih Alp je zapadlo od 40 do okoli 70 cm snega, malo manj v zahodnih Karavankah, v Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah pa od 10 do okoli 40 cm. Na Pohorju je večinoma deževalo. Snežilo je na deloma skorjasto podlago, a ker je bil sneg razmeroma moker, vez med novim in starim snegom ni tako šibka kot ob prejšnjem sneženju, nad okoli 1800 metri pa je bil sneg bolj suh in zato tudi vez med novim in starim snegom šibkejša. Ledišče je trenutno na nadmorski višini okoli 2300 metrov in se bo do večera dvignilo nad naše najvišje vrhove. Največ snega je v visokogorju Julijskih Alp, kjer ga je do okoli 250 cm, v višjih legah Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp lokalno okoli 130 cm. Na 1500 metrih ga je v Julijcih do okoli 100 cm, drugod pa precej manj. Omembe vredna snežna odeja se začenja na nadmorski višini okoli 1200 metrov, v prisojah tudi višje. Sneg je nad okoli 2000 metri večinoma suh in rahel, nižje pa moker in mehak. Jugozahodnik je delal zamete, na vetru izpostavljenih mestih je sneg precej spihan.

Nevarnost snežnih plazov je predvsem v visokogorju Julijskih Alp in zahodnih Karavank 4. stopnje, drugod pa 2. do 3. stopnje (po evropski petstopenjski lestvici), odvisno od količine snega. Pričakujemo spontano plazenje srednje velikih in številnih manjših plazov predvsem s strmejših pobočij. Plaz pa lahko sprožite tudi že ob manjši dodatni obremenitvi snežne odeje, še posebej nevarna so območja napihanega snega ter strma in srednje strma pobočja na vseh orientacijah. Pod okoli 1600 metri je snežna odeja precej razmočena in tam so možni talni plazovi s strmih, travnatih pobočij. V naslednjih dneh bo vreme suho, postopno bo tudi bolj sončno. Toplo bo, ledišče bo nad najvišjimi vrhovi. Snežna odeja bo ponoči pomrznila, čez dan pa se bo preobražala in sesedala ter se postopno stabilizirala. Na površini bo nastajala skorja. Spontano plazenje se bo umirjalo, nevarnost snežnih plazov se bo postopno zmanjševala.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije