Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Otvoritev prenovljenega Preskarjevega pastirskega muzeja

Planinski glas: 7. julija 2013, se je po nočni nevihti planina bleščala, kot nevesta v pričakovanju …

Na začetku je vse navzoče pozdravila Polona Grahek v imenu podjetja VELIKA PLANINA d.o.o. Andreja Bečan, oskrbnica muzeja, je in zaprosila za minuto molka, s katero se počasti vse pastirje, ki so se poslovili v preteklosti, a so dali svoj pečat tej planini.
Nato sta skupaj z Žanom Potočnikom, s katerim oskrbujeta Preskarjev pastirski muzej na Velikem stanu, seznanila navzoče o tem, da so se pastirji vzeli skupaj in v prostem času naredili precej nove opreme (deže, razne lesene posode itd.), da je sedaj muzej bolj bogato opremljen in prikazuje še več o tem, kako je v 19. stoletju tu potekalo življenje pastirja.

Preskarjeva koča, edina avtohtona velikoplaninska koča, ki je ostala ohranjena na podlagi prizadevanja inž. arh. Vlasta Kopača in nekaterih kmetov, je danes sprejela precej obiskovalcev, ki so si po nagovoru oskrbnikov ogledali prenovljeno notranjost muzeja.

Andreja se je vsem pastirjem zahvalila za izdelavo predmetov za muzej, pa tudi za današnjo pogostitev za katero so prispevali sir, dober domač kruh (izdelava vsega na planini ), pa velikoplaninski ruševec (dober zdravilni napitek iz oreščkov ruševja), ki se ga ni nihče branil.

O posodah-latvicah, ki jih je uporabljal pastir, je govorila Tatjana Hlačer. Svojo zgoščenko »Zimski zvoki Velike planine« je predstavil tudi Miha Mraz.

Tajnica Pašne skupnosti Velika planina Tatjana Koželj in gospodar Velikega stanu Jože Spruk, pa sta predstavila knjižico Velika planina »Na obisk k pastirjem«, ki je bila zasnovana in izdana s strani Pašne skupnosti Velika planina, Roberta Zamljena in Velike planine d.o.o. Knjižico se lahko dobi pri muzeju na planini, na Zelenem robu in postajah žičnice.

Knjižica je opremljena tudi z zemljevidom – panoramo, Bojana Simončiča in zemljevidom Velikega stanu, ki ga je izdelal Bojan Pollak.
Knjižico je vredno vzeti v roke in se poučiti o delu pastirja, njegovem prostem času, živini, pa tudi izdelavi sira in drugih dobrot. Predstavljen je tudi Pastirski stan pri Gradišekovih.

Dež je malo porosil, a se je vreme kmalu zboljšalo in zadovoljni smo odhajali s prizorišča.
Na Vas pa je, da si ogledate Preskarjev pastirski muzej, spominsko ploščo Vlastu Kopaču ob muzeju, pa tudi razstavo v Domžalskem domu o Vlastu Kopaču ob 100-letnici njegovega rojstva.

Helena Plahuta

Individualno pastirstvo na naši Veliki planini je največje in najstarejše pastirsko naselje v Evropi.

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Otvoritev prenovljenega Preskarjevega pastirskega muzeja"

Marjeta Štrukelj,

Pa me je res sram, da Preskarjeve bajte še nisem videla od znotraj. Bom popravila napako. Ohranite ta zaklad s čimveč pristnosti.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46167

Novosti