Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Velika planina ob 100-letnici rojstva Vlasta Kopača

Planinski glas - Helena Plahuta: Meglene koprene so prekrivale planino, ponoči je v Grintovcih snežilo. Hladno je bilo, a vsi s(m)o pričakovali sonce.

Res se je kasneje razkadilo in bajtarji, ki so se pripravljali na prav posebno prireditev na planini, so bili zadovoljni.
V Velikem stanu je bilo že dopoldne živo, kmetje so namreč imeli tlako. A pred Preskarjevo bajto, edino prvotno ohranjeno bajto na planini, se je vse pripravljalo za slavnostni dogodek.

Ob enih je zadonela bajtarska himna, ki jo je napisal naš vneti bajtar, žal že pokojni Miro Repič: »Tja gor na Veliko planino … ,« Korl je raztegnil harmoniko, Timi pa ga je spremljal na kitari. Vsi navzoči bajtarji in prijatelji planine so pritegnili. Res, bilo je slavnostno.

Helena Plahuta, pri bajtarjih zadolžena za kulturo, je pozdravila navzoče in povedala nekaj besed o Vlastu Kopaču, dipl. inž. arh. konservatorju ( 1913 – 2006), kateremu se odkriva spominska plošča ob stoti obletnici njegovega rojstva.
Za njo je besedo povzel bajtarski župan Vinko Poličnik, ki je poudaril, da letos slavimo, oz. praznujemo veliko obletnic, povezanih s planinstvom.
Prisotne je pozdravil tudi predstavnik Pašne skupnosti Velika planina Rajko Cerar, povedal, da so ponosni, da je Vlasto Kopač ostal pokončen in ni odstopil od tega, da je treba Veliko planino zaščititi.
Za njim je besedo povzela kamniška podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar, ki je poudarila, da je vesela, da se naše planinsko društvo zavzema za ohranjanje kulturne dediščine na naši planini in to prenaša na nove rodove. Zavzemala se bo, da bo Velika planina ostala tak biser še v naprej. Odkritja plošče se je udeležil tudi g. Silvester Gaberšček z Ministrstva za kulturo. Mojca Kopač pa je udeležencem proslave poslala spominsko pismo.
Župan bajtarjev, predstavnika pašne skupnosti in kamniška podžupanja so po govorih odkrili spominsko ploščo.
Po odkritju je sledila pesem »Rastejo v strmi gori, bele planike tri ... « Posvetili smo jo našemu prijatelju Vlastu Kopaču.

Po tem slavnostnem odkritju so se udeleženci odpravili v Domžalski dom na Mali planini, kjer je sledilo odprtje razstave ob 100-letnici rojstva Vlasta Kopača.

Ob pol treh smo se zbrali pred Domžalskim domom.
Po pozdravu vseh prisotnih je Anton Petek, etnolog in soustvarjalec razstave, predstavil življenje in delo Vlasta Kopača in pričujočo razstavo.

Ker razstava gostuje v Domžalskem domu, je predsednik PD Domžale Janko Vodlan spregovoril še nekaj besed tudi o njihovih obletnicah.
Pristopil je tudi g. Tone Stele iz Kamnika, ki je dolga leta prijateljeval z Vlastom Kopačem, se z njim družil na planini in Stolniškem stanu. Bajtarjem je podaril načrt za kočo, ki ga je izdelal Vlasto Kopač. Župan se je Tonetu prisrčno zahvalil za to darilo. 

Razstava bo odprta od 1. junija do 5. oktobra 2013

Po ogledu razstave se je druženje nadaljevalo v Domžalskem domu. Sonce se je že poslavljalo, ko so se razhajali prijatelji, zadovoljni, da so se srečali, bili priča temu dogodku na planini.
Med prisotnimi se je večkrat slišal stavek: Kopač bi bil ponosen, da ohranjate dediščino planine.

Helena Plahuta
 


Vlasto Kopač
* 3. junij 1913 † 27. april 2006

G-L - France Malešič:
O življenju Vlasta Kopača

Vlasto Kopač - biografska stran

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti