Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gašperjeva poč

AK Črna - Igor Radovič: Letos spomladi sem se po ogrevanju v Klemenči peči, Gradiški turi in Kleku nad Ogulinom v celoti posvetil Kozji peči v dolini Bistre.

Ogledal sem si jo z vseh možnih točk in porodile so se mi ideje za kar nekaj smeri. Če mi bo vreme naklonjeno bom lahko v kratkem razkril osnovne skrivnosti te peči.

Z Ratihove pušče se lepo vidi slabe dva raztežaja dolga poč, ki preseka srednji del stene na desni strani v elegantni linji. Z Gašperjem sva se je lotila že pred dvema letoma, a je mene takrat pustila na cedilu psiha, zato sva na začetku težav obrnila. Nisem si bil še tako blizu s to pečjo kot sem si danes. Potrebni so bili ogledi, proučevanje fotografij, nočne misli na to steno – skratka nekakšna priprava. Sem pač alpinist stare šole.

Danes je šlo kot po maslu in glede na to, da je bil to prvi Gašperjev prvenstveni vzpon sva poč imenovala po njem. Za Kozjo peč lepa in kar varna smer, če plezalec obvlada uporabo premičnih varoval.

Gašperjeva poč

Plezala: 15. 5. 2013 Gašper Stopar in Igor Radovič.
Ocena: -V/II-IV, 165 m

Vstop je približno na sredi med Kozlovim stebrom in Desnim grebenom. Vsi potrebni klini so ostali v steni. Ponavljalcem priporočava vsaj 10 kompletov, nekaj zank za vmesno varovanje na manjšem drevju ter kak srednji in malo večji friend.

Opis: levo ob žlebu, preko njega proti desni in navzgor po drnastem svetu na varovališče (2K, imenitno pa sede tudi friend Rock Empire št.5). Levo v poč (krasen stebriček za varovanje, malo višje pa zopet odlično sede zatič Hexentric št. 11) ter naprej po plitvi zajedi (2k) do varovališča pri drevesu. Proti levi čez plat (2k) ter po kratki drnasti gredini do konca. Čez plat navzgor na naslednjo gredino, po njej do konca in na rob stene.

G & C

15.05.2013


AK Črna/G-L - Igor RadovičTravca

Kategorije:
Novosti ALP PrV SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46097

Novosti