Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Travca

AK Črna - Igor Radovič: Včeraj pred nevihtami sva šla v Kozjo peč občudovat avrikelj s Katarino. S sabo sva imela tudi plezalno opremo in tako je med zalezovanjem lepih rožic nastala tretja smer v steni, ki sva jo poimenovala po njeni glavni značilnosti.

Trave, grmovja in dreves je v Kozji peči res veliko. To je pravi raj za gamse, ne pa tudi alpiniste. Stena premore le malo poklin za kline ali rež in poči za nameščanje premičnih varoval. Plezanje poteka večinoma po skalovju in drničih. Pogosto naletiš na kar dolge zelo strme odstavke, kjer ni mogoče urediti zanesljivega varovanja (ali pa sploh nobenega). Zato je kljub nizki težavnosti plezanje daleč od sproščujočega uživanja in je mestoma kar napeto. S tem steni seveda ne delam reklame, a to tudi ni moj namen. Morebitni plezalec naj ve, kaj ga tam gori čaka.

Stena pa je na nekaterih mestih tudi zelo dobra in tam se bi dalo spleljati tudi kako dolgo športno plezalno smer. Morda pride na vrsto tudi to. A najprej je treba obdelati klasične možnosti, med katerimi naju z Gašperjem čaka že kar star dolg.

Kozja peč, ki jo imamo Korošči tik pred nosom, je nepomemben alpinistični cilj, ki se zanesljivo ne bo uveljavil niti med koroškimi alpinisti. A za kratek spomladanski ali pozno jesenski obisk v času, ko bolj znamenite stene še ne omogočajo plezanja, lahko pride še kako prav.

Travca

Plezala: 4. 5. 2013 Katarina in Igor Radovič

Ocena: IV-/II-III, 120 m (+ 40 m); v smeri je ostal edini klin, ki sva ga zabila.

Vstop je približno 60 m levo od Kozlovega stebra.

Opis: po nezgrešljivem kaminu 25 m na kratek grebenček. Z njega po drnastem svetu 50 m navzgor do drugega drevesa (II). Naravnost čez plat (8 m -IV, k) ter po skalah in drničih v žlebu na levi navzgor (III). Na koncu žleba 3 m desno do manjše smreke, kjer je edino zanesljivo varovališče. Od tu po strmi drnasti gredini raztežaj proti desni do stika s Kozlovim stebrom, po katerem še raztežaj na vrh Kozje peči.

Srečno, Katja in Cigi

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46085

Novosti