Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.08.12

Povsod se pleza, veliko prvenstvenih

Lepo vreme povzroča naval v stene. Rezultat so številne preplezane smeri, kar nekaj prvenstvenih, skratka preveč, da ne bi kakšnega vzpona pozabili.

Domači hribi

Spet pišemo o vzponih v Steni in spet sta se tam potikala kdo drug kot Silvo Kragelj in Marko Turk. Njune prvenstvene smeri v zahodnem delu postajajo že "tradicionalne". V petek, 3. 8. sta med Zlatorogovo in Zahodnim razom preplezala Spominsko smer Pavleta Kozjeka in Zorana Radetiča. Smer je dolga 250 m in ponuja zmerne težave (VI/IV-V).

Matej Kladnik in Tadej Krišelj (oba AO Kamnik) sta v Steni preplezala eno od Frančkovih mojstrovin, Steber Franca Jožefa (VII+, 250 m). Pod smer sta prišla po Prusik Szalayevi smeri, neobičajno (glede na to, kdo je smer prvi preplezal) pa je, da so se jima zdele težave nižje, ne težje od VI+. Darko Juhant (AO Litija) je s soplezalcem plezal malo znano smer Durak v Slovenskem stebru (VI+/IV+, 300 m).

Sicer pa je zaslediti vzpone v vseh najbolj znanih smereh v Triglavu (Tržaška, Bavarska, Zahodna zajeda, Nemška, Peternelova, Skalaška, Helba, Čopov steber, Ladja, celo Smer mimo črnega stolpa je doživela ponovni obisk).

Peter Bajec (AO Železničar) je s Tadejem Golobom (AK Črna) v soboto opravil prvenstveni vzpon v greben Dovški križ - Oltar. Samova smer (IV/V+, 180 m) izkorišča lepe naravne prehode v osrednjem delu stene. Prva dva raztežaja potekata po očitnem žlebu – zajedi. V zgornjem delu pa si prehode iščeš v strmih zajedah z dobro skalo. Smer izstopi na greben Dovškega križa.

Rado Lapanja in Jože Makuc (AO Cerkno) sta se ponovno odpravila v Vrh Labrje in spet plezala eno od neznanih smeri (V/III-IV, 230 m). Naletela sta na nekaj klinov in ponovno ugotovila, da se je v steni nekoč očitno več plezalo, danes pa so tam poleg njiju prisotni le svizci. Dobrodošla bo kakršnakoli informacija o plezanju v tej steni, saj zaenkrat še ni nobene skice ali česarkoli, kar bi razjasnilo, kaj se je nekoč v tej steni dogajalo.

Prav tako malo obiskani kot Vrh Labrje so tudi Snežni vrhovi nad Možnico. V steni, kjer sicer prevladujejo zimske smeri, pa še te se zelo redko pleza, sta Mitja Filipič in Monika Korenč (AO Nova Gorica) preplezala novo smer. Nastala je Spominska smer Rada Dominka (VI-/IV-V, 300 m). Smer verjetno zaradi dolgega dostopa ne bo deležna ravno pogostih ponovitev, ponuja pa pravo "trentarsko" plezarijo.

Primož Lavrič (AO Kamnik) je opravljal izpitno turo v severozahodni steni Škrlatice. Z Janezom Tonijem (AO Rašica) sta plezala Skalaški steber (V-/IV, 500 m). Skalaški steber je prva pleplezala legendarna Pavla Jesih skupaj z Jožetom Lipovcem 8. julija leta 1931.

 Spominska smer Rada Dominka, foto: M. Korenč

Sicer pa se pleza praktično v vseh stenah, zato le nekaj "opaženih" vzponov: Dolgi hrbet (Trikot), Široka peč (Vzhodni steber), Špik (Direktna, Skalaška), Debela peč (Parižanka, Jesih - Potočnik), Veliki Draški vrh (DKV, Poševna zajeda), Ojstrica (Herletova, Desna smer), Šite (Herlec - Kočevar, JLA), Prisank (Hudičev steber), tri klasike v Mojstrovki (Kovinarska, Debelakova, Steber revežev), nešteto smeri v Mali Mojstrovki in Nad Šitom glavi, Planja (Mansarda), za steno Zidne stene smo očitno naredili dovolj reklame, saj se po dolgih letih tam pojavljajo naveze skoraj vsak vikend (tokrat v smeri Pačamanka in Aic), pa še marsikje drugje.

Komisija za alpinizem je objavila še en razpis. Tokratni je namenjen mladim perspektivnim alpinistom in starejšim pripravnikom rojenim v ali po letu 1986. Plezalo se bo v stenah nad Klemenčo jamo. Še do petka je čas, da se alpinistke prijavite na tabor, ki je namenjen samo vam: Ženski alpinistični tabor

Plezanje tujina

Pretekli teden nam je "ušel" odličen vzpon dveh "mladcev", Luke Kranjca in Luke Lindiča v južni steni Grand Piller d`Angle, kjer sta v 32 urah preplezala smer Divine Providence (7b+, 900 + 600 m). O  vzponu je bilo že veliko napisano, zato le čestitke za odličen in hiter vzpon.

V stenah nad Chamonixom je spet plezala Martina Čufar. V Gendarme du Peigne (3068 m) sta z Nicotom splezala Peigne perdu (7a+, 400 m). Med drugim je Martina plezala tudi eno najbolj spektakularnih smeri v južni steni Aiguille du Midija. Smer Ma dalton je sicer ocenjena "le" 7b+, Martina pa je z njo "opravila" ob tretjem povratku v smer; več o Martininem plezanju tukaj.

Odprave

Koroška 8000

Sicer že teden dni stara novica, pa vendar ne moremo mimo nje. Odprava "Koroška 8000" je dosegla svoj cilj. 5 članov odprave (Ika Golob, Andrej Gradišnik, Jurij Gorjanc, Tadej Zorman in Matej Flis) je v torek, 31. 7. stopilo na vrh 8051 m visoki Broad Peak. Vrh smo Slovenci prvič dosegli pred 26 leti, na njemu pa je do tokratnega vzpona stalo 12 slovenskih alpinistov, med njimi tudi Marija Štremfelj, kar je bil prvi slovenski ženski vzpon na osemtisočak. O Slovenkah na tej gori se je precej govorilo tudi leta 2007, ko sta Irena Mrak in Mojca Švajger stopili na predvrh (8038 m).

Pamir Alali

Iz kratkega sporočila odprave pod vodstvom Monike Kambič, ki je že na poti domov, je možno razbrati, da so uživali v odličnih smereh nad dolino Aksu.

K7

Medtem ko se je na K2 zgodil svojevrsten rekord, saj se je v enem dnevu nanj povzpelo kar 28 plezalcev, se je Urban Novak že vrnil z odprave na K7, o kateri se je že veliko pisalo, sedaj pa je na voljo še poročilo odprave.


Samova smer,  foto: Peter Bajec 


Vrh Labrje, vir: AO Cerkno


Snežni vrhovi: 5 = Spominska smer Rada Dominka; PrimorskeStene.com

 
Spominska Rada Dominka
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46086

Novosti