Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skalaški Steber

Na današnji dan, 8. julija 1931, sta Pavla Jesih in Jože Lipovec preplezala novo smer, ki poteka na desni strani severozahodne stene Škrlatice.

Paula Jesih - Jože Lipovec: Iz Velike Dnine vstop na gredino (Terrasse) v stari smeri, nato desno po snežišču v snežen žleb, do zadnjega plazu v desni. Dalje na široko sipasto polico (možic) in dolga prečnica v desno (v sredi krušljiv rjav prestop) na široko polico. Smer vodi levo ob globokem, prevesnem, gladkem žlebu, ki se vleče skozi celi steber. Po pretežno lahkem terenu do velikega stolpa ob že omenjenem žlebu. Tu se stena nenadoma dvigne in na prvi pogled se dozdeva neprehodna. Prehod v desno bi bil že v spodnjem delu skrajno težaven, višje v žlebu bi naju pa črne gladke, mokre prevese kratko odbile, kakor sva pozneje ugotovila; zato sva jo kar dobro udela, da sva zavila v levo, po poševni poklini in desno navzgor v skrajno težko preveso, v spodnjem delu drobljivo, brez opor (nobenega mesta za klin, ekspozicija!) in dalje po prepoki na krmoljo (balkon). Z iste edini možni prehod čez skrajno nagnjeno preveso brez dobrih oprimkov (v sredi prevese edini, a imenitni stop za oddih). V prevesi dalje do dobrega varovališča. Sedaj se teren za nekoliko raztežajev vrvi zboljša (grebenski skoki) in nato do prevesne zareze brez opor (8 m), za gvozdenje preozke. Zarezo zaključuje gladka prevesna žmula (klini potrebni za stope in varovanje), kateri sledi poklina in dalje desno v krhek, lažji teren. (Odpočitek.)
Levo v kamin čez mali prag, ter po navpičnem mestu na malo poličko in po kaminih na vrh stebra v glavnem grebenu Škrlatice. Tu izstopna piramida. Najini upi, da doseževa še pred nočjo vrh Škrlatice, so se izjalovili, ker loči desni steber od vršne grmade globoka škrbina; zato bivak na grebenu med dvema navpičnima ploščama. (Veter, sodra!)

Sestop čez južno steno v Zadnji Dolek: Čez krušljivo stopnjo, po polici prečnica do rumene pečine (odlom) ter po gruščatih skokih navzdol na pomol; tu sva prestopila v levo in se spustila po vrvi skozi visok, gladek in prevesen kamin na široko polico ter preko skokov na sneg in na zaznamovano pot, ki vodi s Škrlatice v Zadnji Dolek.
Čas plezanja: 9 ur.

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46167

Novosti