Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Cesta,

Kamniški občan 13/2012, Skozi fotoobjektiv: ... umirjanje prometa in popravljena pot

»UMIRJANJE« PROMETA V KAMNIŠKI BISTRICI

O »umirjanju« oz. prepovedi prometa v Kamniški Bistrici so se že lomila kopja in še se bodo. Ko je bila zgrajena gozdna cesta do Konca in na Jermanco, so jo hitro »zavzeli« tudi planinci in drugi obiskovalci vrhov, saj so si tako skrajšali hojo vsaj za slabo uro. Na začetku ceste oz. na koncu jase pod Štritofom je bil sicer postavljen prometni znak za prepoved prometa, vendar z napisom: gozdna cesta, uporaba na lastno odgovornost. Ko je Občina Kamnik cesto od Sedelščka naprej protizakonito (ker ni upoštevala lastništva) prekategorizirala v občinsko, so znak odstranili in ljudje so se navadili na to. Poleti 2010 je bil ob Domu v Kamniški Bistrici postavljen prometni znak za prepoved prometa naprej, razen za stanovalce. Pred zadnjo zimo pa je bil na odcepu poti za Kamniško sedlo na tujem zemlji­šču in brez dovoljenja lastnika postavljen še dodaten zank za prepoved prometa. Letos je bil znak ob Domu odstranjen, drugi znak pa še vedno prepoveduje promet z motornimi vozili od križišča naprej.

Ob lepih koncih tedna sta obe par­kirišči pred Domom v Kamniški Bistrici (pre)polni avtomobilov in tako tisti, ki bi hotel pravilno parkirati, nima kje. Zato je ob takih dnevih običajno preko 100 tistih, ki prepovedi ne upo­števajo ali jo eno­stavno prezrejo ali pa mislijo, da manj­ka napis »gozdna cesta« in se odpeljejo naprej.

Torej je sedanjemu znaku potrebno dodati napis »gozdna cesta, upo­raba na lastno odgovornost«, izvajanje »umirjanja« prometa pa naj se izvede celovito, v dogovoru tako z lastniki kot tudi z uporabniki in to takrat, ko bodo izpolnjeni pogoji za to.

 

POPRAVLJENA POT NA KAMNIŠKO SEDLO

Čeprav pot na Kamniško sedlo ni bila v kritičnem stanju, se je zaradi velikega obiska ponekod začela nižati, posamezni deli so postajali težje prehodni in pokazali so se učinki povečane erozije. Zato so jo markacisti PD Kamnik pod vodstvom Zdravka Bodljaja začeli postopno sanirati. Nad Pastirci so na mestih, kjer je bila prestrma, naredili stopnice, uredili odvodnjavanje in porezali dele rušja, ki je preveč sililo čez pot. Na delih poti nad Zgornjo gričo, kjer se je pot vedno bolj nižala in tako odkrivala skalno podlago, so na spodnjem robu poti namestili bruna in s tem pot utrdili in jo naredili varnejšo in ekološko boljšo. Pri tem velja zapisati tudi poziv vsem obiskovalcem gora, da naj ne uporabljajo bližnjic, saj le-te zaradi svoje strmosti povzročajo močno erozijo. To je naj izraziteje vidno pri ste­zi po Rošovi šiji na Kamniški vrh, ki se je iz ozke steze spremenila v pravo skalno rano, ki jo je možno ob lepem vremenu videti celo iz Ljubljane.

BOJČ

  13.07.2012

Kamniški občan št. 13/2012 PDF


PD Kamnik/G-L: Dan kamniških planin - 2012 ... Potek poti: Iz Kamniške Bistrice se bomo zapeljali do Jermance. Tu se bomo priključili neoznačeni poti, ki pelje ...


G-L (2008): Slike k Razmišljanje o poškodovani poti ...

Planinski vestnik (2008)/G-L: Razmišljanje o poškodovani poti in planinskih vodnikih

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti