Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razmišljanje o poškodovani poti in planinskih vodnikih

Planinski vestnik - Andrej Stritar: Po elektronski pošti je do mene prispelo sporočilo z razmišljanjem o bodočem krajinskem parku Kamniško-Savinjskih Alp, h kateremu so bile pripete slike poti na Kamniški vrh skupaj z izzivom zame:

»To je pot, ki vodi direktno na Kamniški vrh in jo je med drugim opisal tudi Stritar. Ali ga lahko povabiš naj si to pot ogleda skupaj s predstavniki založbe, ki je vodnik izdala, sedaj po nekaj letih in opiše svoje občutke v PV ob tem obisku

V tem izzivu je pravzaprav skrita temeljna dilema našega početja v gorah. Na eni strani gorniki cenimo in občudujemo naravo, želimo si jo ohraniti prvobitno in nedotaknjeno, na drugi strani pa hodimo vanjo in hote ali nehote puščamo svoje sledi.

Poti na Kamniški vrh sem res opisal v nekaj svojih vodnikih; ta prijetni vrh pogosto obiščem. Tudi sam sem opazil, da je steza naravnost od lovske koče proti vrhu danes bistveno bolj uhojena kot pred desetletjem in da se že začenja erozija zaradi padavin. Podoben vtis daje tudi steza na sedlo ob grapi Kamniška roža, vendar je tam nekdo že poskusil ustaviti degradacijo.

Iz tona izziva sklepam, da bi me ob pogledu na to erozijo morala zapeči vest in da bi se moral pokesati, da sem te poti opisal in jih tako približal širšemu krogu ljudi. Pravzaprav imam občutek, da je vedno več takih varuhov narave, ki bi najraje popolnoma prepovedali kakršen koli dostop v divjino, kajti človek da tam dela samo škodo (jaz jim pravim »ortodoksni naravovarstveniki«). Najraje bi nas zadržali v našem civiliziranem, asfaltiranem svetu, nas s tem usmerili v urejene potrošniške centre, kjer izumljajo vedno nove »atrakcije«, samo da iz nas potegnejo še kak evro in s tem prispevajo k rasti bruto domačega prihodka, ki je vendarle prvi in najpomembnejši cilj naše družbe! Divjina pa bi morala ostati tam nekje zaklenjena, dostopna le res izbranim izbrancem.

Seveda mi ob pogledu na naraščajočo degradacijo poti ni vseeno. Očitno je Kamniški vrh postal tako priljubljen, da se obisk zelo povečuje in res konkretno negativno vpliva na teren. Žal so planinski cilji v bližini večjih urbanih naselij marsikje podobno obremenjeni. Očitno je to cena, ki pa jo je po moje vredno plačati za srečo številnih obiskovalcev.

Tako močno shojene poti pa tudi pomenijo, da po njih hodi stotine, verjetno tisoče ljudi. In če so šli tja gor, pomeni, da so pobegnili iz ubijajočega vsakdana nekam na lepše polnit svoje baterije z neizmerno svobodo prvobitnega sveta. Prepričan sem, da vsak pobeg v naravo pomaga sleherniku, da postane malo srečnejši, malo boljši. In če sem pomagal nekaj sto ali tisoč ljudem k večji sreči in zadovoljstvu, sem zaradi tega zelo ponosen!

Menim, da so taki problemi erodiranih poti izziv za organizirane planince, ki smo združeni v svoja društva in zvezo. Združeni smo zato, da drug drugega podpiramo pri skupnih hobijih, pri skupni ljubezni do gora. Razpeti smo med dve svoji želji, dva interesa: po eni strani bi radi čim več hodili v gore, po drugi pa bi radi gore ohranili nedotaknjene. V glasilu švicarske planinske zveze sem naletel na zelo posrečeno poimenovanje te dileme: »Nutzinteres« ali »Schutzinteres« (uporaba ali varovanje). Ker je na Kamniškem vrhu zaradi povečane uporabe ogroženo varovanje, bi moral nekdo (lokalno PD, PZS?) ukrepati. Po moje bi bilo zgrešeno prepovedati obisk, kajti s tem bi onesrečili stotine, tisoče naših somišljenikov. Pač pa bi morali nadaljnjo degradacijo teh steza preprečiti z varovalnimi ukrepi na terenu: popravili, lesenimi podporami, odvodnjavanjem, ograjo ipd. Podobno so recimo sanirali pot na Polhograjsko Grmado mimo lovske koče na greben in ustavili škodo. Še bolj pomembna pa sta usposabljanje in kultura nas obiskovalcev gora. Od mladih nog moramo ponavljati, kako pomembno je hoditi po stezi in ne spodbujati erozije.

V nasprotju z omenjenimi »ortodoksnimi naravovarstveniki« sem jaz za bolj »praktično naravovarstvo«, tako, ki je usmerjeno k človeku. Kajti naravo in divjino potrebujemo zaradi sebe, mi želimo videti zelene gozdove in slišati pojoče ptičke. Naravi sami je vseeno, če bi bilo vse skupaj ogenj in žveplo ali pa beton in asfalt! Skrbeti moramo torej za to, da ne bomo uničili gozdov in ptičkov, vendar hkrati omogočiti, da lahko sleherni posameznik pride do njih - v potu svojega obraza!

V februarski številki Planinskega vestnika je Andrej Mašera v članku »No Picnic on Mount Kenya« povzel knjigo o neizmernem hrepenenju italijanskega zapornika po svobodi na višavah. Prispevek je zaključil s kratkim razmišljanjem o pomenu svobode za vsakega posameznika, s katerim se globoko strinjam. Slovenci smo obdarjeni s čudovitim gorskim svetom, ki nam služi za tovrstno izpolnjevanje hrepenenja po svobodi. Raziskovanje tega sveta z lastnimi močmi je nekaj neprecenljivega, nekaj, kar je smiselno gojiti in spodbujati, ne pa zatirati z vsakršnimi prepovedmi. Prepovedati je treba vdor civilizacije vanj.

Bolj shojena stezica, kakršno so utrli sopihajoči na Kamniški vrh, je pravi drobiž proti grobim posegom z buldožerji, ki jih mirno toleriramo v imenu napredka in večjega zaslužka (tudi planinskih koč nekje više na koncu novozgrajenih cest!), ali pa veselega preganjanja z motornimi sanmi, ali pa vztrajnega preletavanja z letali in helikopterji nad narodnim parkom, ali pa vztrajnega oženja varovanih območij zaradi gospodarske rasti lokalnih skupnosti (kar se bo očitno zgodilo z novim zakonom o TNP). Še najbolj strah pa me je neskončnega poveličevanja privatne lastnine! V Sloveniji so že lepi kraji, kamor ne smemo, ker nas tja ne pusti nekdo, ki je pač danes v neki zemljiški knjigi zapisan kot lastnik. Naš resnični izziv je preprečiti, da se to ne razširi v razsežnosti, kot sem jih že videl v tujini (»No trespassing, prosecutors will be shot!« - »Prepovedan prehod, kršitelji bodo ustreljeni!«). Da nam ne bo nekega dne lastnik zemljišča recimo preprečil dostopa do lepih Korošaških slapov tam pod Kamniškim vrhom, češ »To je moje, kaj vas briga, škodo mi delate, ne smete blizu!« In da na koncu ne bomo zgolj z asfaltnih cest gledali tja v daljavo na zeleno privatno lastnino in doma iz fotelja ali pa v kakem fitnes centru gledali plačljive oddaje o nekem odtujenem zelenem svetu tam nekje zunaj!

Več ko nas bo ljubilo naravo, več ko nas bo tja hodilo, teže se bo razvil tako črn scenarij. Zato sem ponosen, da sem s svojim delom pomagal širiti ljubezen do gora, pomagal osrečevati ljudi. Upam, da jih bom lahko še veliko.

3-2008

G-L: Planinski vestnik 3-2008

PV: Razmišljanje o poškodovani poti
       in planinskih vodnikih (PDF, 186 kB)

 

Nadaljnje: Slike k Razmišljanje o poškodovani poti ... Boris Štupar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
EKO novosti PV

6 komentarjev na članku "Razmišljanje o poškodovani poti in planinskih vodnikih"

Iztok Snoj,

Planinski vestnik atomskega veka: na osebno pošto napišeš javni članek. Na misel enega človeka odgovoriš z mislimi bralstva revije. Problem je v tem, ker oni, ki je napisal e-pismo ne more svojih stališč na enak način javno predstaviti. Malo si mislim, kdo je avtor tega pisma. Ne zagovarjam ne avtorja niti ne nasprotujem Andrejevim mnenjem. Tu sploh ne izražam mnenja o problematiki. Meni se samo ne zdi prav način, kako se "obračuna" s piscem. Članek je celo eden redkih (od dveh), ki se jih da prebrati na spletniem naslovu od PV.

Enkrat sem že bral uvodnik v PV, kjer je bila cela razprava o ležečih črkah (italic) zakaj ne, vse to zaradi enega e-pisma, ki je prišlo na uredništvo. Tako je, tak je celoten medijski svet (ne samo Planinskega vestnika).

Lep dan vsak dan

Iztok Snoj


Iztok Snoj,

Andrej, živijo!

Hvala, ker si se oglasil in sem lahko še enkrat prebral, če sem se kje zmotil v oceni ali nimam pravega občutka. Članek sem prebral preden je Boris Štupar objavi svojega, tudi ob pisanju pripombe onega še nisem opazil. Tako da sploh nisem vedel za kaj gre. Ampak to je vseeno.

Še enkrat sem prebral, kjer navajaš e-pošto:

"Ali ga lahko povabiš naj si to pot ogleda skupaj s predstavniki založbe, ki je vodnik izdala, sedaj po nekaj letih in opiše svoje občutke v PV ob tem obisku."

Ali je bilo to napisano retorično, celo malo cinično ali dobesedno?

Če si šel s predstavniki založbe, ki je vodnik izdala, in v tem članku opisuješ svoje občutke, ko ste hodili po tej poti, potem sem pretiraval. Vsekakor se članek direktno nanaša na neko zasebno pošto in služi za celo vrsto ugotovitev in izpeljav. O tisti poti je vsega nekaj stavkov.

Kaj je to krivica, ne vem in te besede nisem rabil, je zelo redko rabim, se ne spomnil, kdaj sem jo nazadnje. Lahko pa se vprašaš, če je bilo to pravično.

Tista se mi pa zdi malo bosa, no, da objavite vse. Pa to ne mislim, da je krivično.

Vesel konec tedna, kje v hribih!

Iztok


Iztok Snoj,

Vsak dan bi lahko napisal drugačno pripombo o planinskih vodnikih, odvisno od počutja.

Kot sem razumel citat iz poslane in omenjene e-pošte, se v njej pisce planinskih vodnikov in založbo, ki to objavlja, "krivi" za spremembe na nekoč manj obiskanih in bolj skritih poteh, dostopnim le "poznavalcem". Mene je samo zmotilo, da je bil odgovor nanjo kar v PV, nič drugega. Kot odgovor, podkrepljen z javnostjo. (Mislim, da je vsaka misel energija. Mediji služijo za to, da vzpodbujajo pri ljudeh določene misli. Več ljudi, ko misli isto, večja je energija... V tem primeru se je misli enega človeka postavilo nasproti misli nekaj tisoč bralcev.) Če je problematika zanimiva (po objavi je tako videti), naj se pošiljatelja povabi, da napiše kakšno razmišljanje za PV, ne samo za e-pošto.

Vsako reč lahko gledamo večplastno. Če so planinski vodniki kot knjiga receptov, kako použiti izlet, jo na nek način lahko primerjamo s kuharskimi recepti. Vsi vemo, da so take kuharske knjige priročne, da sami ne izumljamo receptov, če to ni potrebno. Uporabljamo kuharsko knjigo, kjer so nam recepti že bili všeč. Zame je "111 izletov" še vedno najboljši vodnik, iz enega samega razloga - narejen je ljubiteljsko, (bi rekel s srcem). Čeprav mu nekateri očitajo netočnosti in podobno. Le-te se da še vedno popraviti. (Spomnim se, da sem leta 1973 sam sanjal o svojem spisku naj-izletov. Prišel sem do dveh, potem pa mi je zmanjkalo, haha.) Pa enkrat sem imel z nekim drugim piscem vodnikov debato, kateri Andrej se mi zdi boljši avtor vodnikov... Če nadaljujem s kuharskimi knjigami - recimo, da naenkrat popularizirajo recepte z gobami, na vse možne načine. Potem izidejo še priročniki za gobarjenje in to pripelje do tega, da ljudje poberejo vse gobe... Nihče ne more reči, da se je zaradi kuharske knjige zastrupil z gobami. Po drugi strani vodnik ne more biti pravi razlog, če se nekdo izgubi v Repovem kotu.

Problem, če je to problem, je lahko širši. Dolgoletno prizadevanje za populariziranje gorništva, pa masovno planinstvo, megalomanski planinski pohodi, to je zame večji vzrok za erozivnost poti. Seveda pa tudi planinski vodniki pripomorejo k populariziranju gorništva in posledično k povečevanju erozije. Če sploh to ima kakšno težo v primerjavi z velikimi posegi v naravi predvsem v srednjegorju in največ v nižinah. Ni enostavne in preproste slike o tem.

Pravzaprav, kot gledam na vse skupaj danes, je bilo dobro, Andrej, da si objavil ta članek. In Jože je napisal dobro razmišljanje, kaj praviš?


Jože Rovan,

V celoti se strinjam z Andrejem, gore so namenjene obiskovalcem, seveda takšnim, ki ne puščajo nepotrebnih sledi (ki ne odmetavajo odpadkov, ne utirajo bližnjic, ne uničujejo poti pri nekontroliranem sestopanju ...).

Kaj storiti na poteh, ki so izjemno obiskane, v tem primeru gre kot kaže za pot čez Bosovo Šijo? Menim, da so omejitve skrajni ukrep. Najprej je potrebno pot urediti (markiranje, erozijske zaščite, odvodnjavanje ...), saj se velika večina pohodnikov drži dobro urejene poti. Pot je mogoče razbremeniti tudi tako, da se pohodnikom priporoči sestop po drugi poti (sestop mnogo bolj pospešuje erozijo) oz. predstavi druge zanimive poti v bližnji okolici. V tujini v primerih izjemne erozije poti začasno celo zaprejo in poskrbijo za sanacijo, naravi dajo čas, da si opomore. Potem jih seveda ponovno odprejo.

Ali smo markacisti PZS in drugi vzdrževalci poti še kos razmeram? V glavnem da, v nekaterih primerih (izjemno obiskane poti v okolici velikih mest, nekaj najbolj obiskanih poti v visokogorju) pa nam stvari včasih že uhajajo iz rok. Z novim zakonom o planinskih poteh se stvari pravno počasi urejajo (zakon je pod streho, podzakonski akti zamujajo), žal pa so viri financiranja skromni, obisk gora pa vse večji. Za vzdrževanje poti pa so poleg rok prostovoljcev potrebna tudi znatna finančna sredstva. Planinska pot je športni objekt, ki ga je potrebno vzdrževati, podobno kot nogometno igrišče, košarkarsko dvorano ali atletsko stezo. Država pa je v slednji primerih neprimerno bolj odprtih rok.

Naj sklenem! Ali naj pisci vodnikov tudi z opisom nemarkiranih poti in brezpotij spodbujajo obisk gora. Vsekakor, s tem se zmanjšuje pritisk na markirane poti, s hojo se vzdržujejo nemarkirane poti, v primeru, ko pa takšna pot postane zelo obiskana pa jo je potrebno pričeti vzdržavati. Za opis niso primerna le ozka zavarovana območja, kar pa pisci tako ali tako upoštevajo. Da pa je hoja po nemarkiranih poteh in brezpotjih posebno zadovoljstvo za izurjene planince pa tako ni dvoma. In v naši ustavi je dovoljeno prosto gibanje v naravnem okolju, čemur se planinci gotovo ne bomo odpovedali.


Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP


Andrej Stritar,

Pozdravljen Iztok!

Prosim te, skrbno preberi konec citata iz e-pošte, ki je sprožila moje pisanje v PV zgoraj:

" ... in opiše svoje občutke v PV ob tem obisku".

Mar ni iz tega stavka več kot očitno, da me je avtor takorekoč prosil, naj objavim svoje občutke v PV? In sem jih! Zakaj sedaj to proglašaš z "obračunavanje"? In uredništvu mimogrede očitaš kar nekakšno generalno krivičnost!

Avtor v tem e-sporočilu ni zahteval kakršne koli svoje objave v PV. Če bi jo, bi mu zagotovo ugodili, saj res izjemno redko zavrnemo kako objavo.

Če bo avtor tega e-sporočila ali pa kdor koli drug želel kaj objaviti v PV na to temo, mu bomo zagotovo ugodili. Polemike so nujne in koristne, zlasti o tako pomembnih temah, kot je bila odprta s tem e-sporočilom.

Upam, da se tudi tu oglasi še kdo, ki deli ali pa nasprotuje mojemu mnenju!

Lep pozdrav, Andrej Stritar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46112

Novosti