Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Gaston Rébuffat (1921 - 1985)

Znani francoski alpinist in gorski vodnik. Plezalna tehnika - gaston je dobila ime po njem. Za svoje zasluge je leta 1984 prejel prestižno francosko nagrado Vitez legije časti.

Kariera
Rébuffat /izgovori: Rébifá/ je začel s plezanjem v Calanques in postal gorski vodnik leta 1942. V ospredje je stopil leta 1950 kot eden od nosilcev francoske odprave pri prvem vzponu na Anapurno, kot prvega izmed osvojenih osemtisočakov. Kot prvemu je uspelo preplezati vseh šest velikih severnih sten v Alpah: Grandes Jorasses, Piz Badile, Petit Dru, Matterhorn, Velika Cina in Eiger. Pri plezanju je vztrajal pri načelu skladnosti z goro in ne z bitko proti njej. V Alpah je preplezal več kot 40 novih smeri.

Pisanje
Znan je po svojem liričnem načinu pisanja in sposobnosti, da sporoča ne le o nevarnostih planinstva, ampak podaja doživetje vzpona. Rébuffat je avtor več knjig. Njegovo najbolj znano delo je Etoiles et Tempêtes (Zvezde in viharji, angl.  Starlight and Storms), objavljeno v francoščini leta 1954 in prevedeno v angleščino leta 1956.
- Du Mont Blanc a l'Himalaja (Od Mont Blanca do Himalaje), 1955, angl. prevod: Mont Blanc To Everest,Thames & Hudson, 1956.
- Calanques (z Gabrielom M. Ollivom), Arthaud, Pariz 1957.
- Led sneg in skala, 1959; angl. prevod: On Ice and Snow and Rock, Nicholas Kaye Ltd., 1963, EGI. ISBN 0-195-19149-8.
- Un guide raconte (Vodnik pripoveduje), Hachette Pariz, 1964.
- Ljudje in Matterhorn; angl. prevod: Men and the Matterhorn, Oxford University Press 1967.
- Med nebesi in zemljo (s Pierrom Tairrazom); angl. prevod: Between Heaven and Earth. Kaye and W., 1970. ISBN 0-718-20513-8.
- Les horizons gagnés (Dosežena obzorja), Editions Denoël, 1975.
- La montagne est mon domaine (Gora je moja domačija), Éditions Hoëbeke, Pariz 1994.
- The Mont Blanc Massif (Pogorje Mont Blanca); angl. prevod: The Hundred Finest Routes, Bâton Wicks, 2005. ISBN 1-8985-7369-7.
- Zvezde in viharji; osvojitev velikih severnih sten Alp; angl. prevod: Starlight and Storm: The Conquest of the Great North Faces of the Alps. New York: Modern Library, 1999. ISBN 0-375-75506-3.


Filmografija
Rebuffat je posnel tri barvne filme, ki prikazujejo njegova in druga plezanja v Alpah. Zapisi so dokaz njegove plezalne spretnosti in njegove ljubezni do gora. Étoiles et tempêtes (Zvezde in viharji) je osvojil Grand Prix na filmskem festivalu v Trentu v Italiji.

Flammes de pierres 1953, Étoiles et tempêtes z Mauriceom Baquetom in Georgesom Tairrazom, 1955, 90 min

Sodeloval je tudi v znanem filmu Les etoiles au midi (Zvezde opoldne).


  

Vzpon na Caimanovo sedlo

Lionel Terray: ... Treba pa je bilo delati hitro, noč je bila pred nama. Besno sem sekal led, da bi prišel do oprimkov pod njim. Sreča mi je bila mila, v skali so se pokazale grbline. Nekoliko sem tvegal in se vzdignil štiri do pet metrov. Dobrodošla poklinica mi je dovolila zabiti klin. Nad njim se je strmina za spoznanje položila, oprimki, ki sem jih odkril pod ledom, so bili boljši, vzpenjal sem se hitreje. Noč naju je zagrnila, toda okoli naju je razsulo svojo svečavo zvezdnato nebo. Čutil sem, da je sedlo blizu in z vsemi močmi sem se zakadil v zadnjo bitko. Skalnat rogelj nama je ponudil zadnje varovališče, še deset metrov, nato je strmina popustila. Zadel sem na opast in si z nekaj zamahi izsekal prehod. Še en zagon in že sem bil na ravni plošči. Skoraj sem pozabil, da je kaj takega še na svetu. Gaston je bil kmalu za menoj. Objela sva se in tulila kot dva norca, da bi luni iztulila svoje veselje. Norca! Saj sva tudi bila, če sva se privlekla sem gor v ta nepristopni kraj, pretrpela tisoč muk, tvegala življenje spet in spet. Kaj sta neki iskala tako visoko, bodo rekli filistri. Slavo? Komu pa sta mar nespametnika, ki daleč od gledalcev zapravljata svojo mladost v nesmiselnih spopadih? Bogastvo? Najina oblačila so bila razcefrana, jutri pa bova spet garala kot živina — za ljubi kruhek.
Hotela sva občutiti tisto globoko srečo, ki nam razganja srce in nam prežema bitje potem, ko smo dolgo križarili na meji življenja in nam je bilo dano z odprtimi rokami znova zgrabiti življenje. Drugi so že rekli pred menoj: »Skrivnost, kako zbrati najplodovitejše izkušnje in največje slasti v življenju, je v tem, da živiš tvegano.« (Nietzsche). ...

Osvajalci nekoristnega sveta, Lionel Terray, DZS Ljubljana 1974, prevedel Tine Orel

 

Gaston Rebuffat

Večer, planinci, alpinisti/ G-L 22. 05. 1975 - Inko Bajde: ... Ima že skoraj 54 let, toda še vedno velja za enega najboljših alpinistov na svetu. Poleg tega je ugleden avtor številnih knjig in fotografij. V Chamonixu, kjer prebiva poleti, ima svoj "chalet" s pogledom na Aig. du Midi in Mont Blanc. Pozimi pa se raje zadržuje v Cannesu na Cote d'Azur v svoji vili.

Trije njegovi otroci, stari od 15 do 25 let, pa ne gredo po očetovih stopinjah. Rebuffat ne hodi več za klienti, odložil je tudi smuči in ne vodi več smučarskih tečajev. Pozimi piše in predava, saj je doslej izdal že dvanajst knjig, večino so prevedli v razne svetovne jezike. Posnel je celo nekaj filmov - npr. Zvezde in viharji ter druge. Kot vodnik je veliko plezal tudi v Vzhodnih Alpah, posebno v Wilder Kaiserju. Na Matterhorn je prvi plezal po vseh grebenih, ki vodijo nanj. S Frendojem je opravil prvo ponovitev Walkerja - Grandess Jorasses, devet let za Cassinom. Skratka v svoji plezalni karieri je bil nadvse uspešen, v alpinizmu pa se še vedno udejstvuje.

Gaston Rébuffat
* 7. maj 1921   † 31. maj 1985

 

»Tisti, ki pleza edino v lepem vremenu, spi v koči in nikoli ne bivakira, užije lepoto gora, vendar ne spozna njihovih skrivnosti, njihove temne noči, globine neba ... Koliko zamuja!«

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46079

Novosti