Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Grozen dan na Gašerbrumu

Še vedno ni novic o Gerfriedu Göschlu (Avstrija), Nisarju Hussainu (Pakistan) in Cedricu Hahlenu (Švica).

Člane mednarodne zimske odprave na Gašerbrum, sta nazadnje videla Poljaka Adam Bielecki in Janusz Gołąb ob sestopu z vrha. Takrat so se nahajali 250 metrov pod vrhom osemtisočaka. Alpinisti se ne oglašajo na telefon.

Alex Txikon, ki se je včeraj vrnil s Tamaro Stys v bazni tabor potem, ko sta obrnila 450 metrov pod vrhom Gašerbruma, je naročil helikopterje za reševanje. Alex in soplezalka sta obrnila zaradi izredno nizkih temperatur, tudi do – 50 °C.

Ni časa za praznovanje
Poljaki, ki jim je praznovanje ob njihovem uspehu prešlo v skrb za alpiniste, ki so obtičali na gori, so nemočni zaradi zavesti, da zaradi zelo slabega vremena ne morejo pomagati. »Mi sploh ne vemo, na kateri strani gore so lahko,« je dejal vodja uspešne poljske odprave na Gašerbrum Artur Hajzer.


Uspeh našega alpinizma na Gašerbrumu in tragedija 1977
Nejc Zaplotnik: ... Prav gotovo žrtev ni bila potrebna, noben vzpon ni vreden človeškega življenja. To vem sedaj, ko sedim v toplem šotoru z grenko kepo v grlu. Na hribu bi pa ravnal ravno tako kakor je ravnal Drago. Prav gotovo! Odpovedati se cilju je veliko težje, kakor doseči ga. Nihče od ljudi, ki posedajo po toplih foteljih, ne bo nikdar razumel, da lahko človek za dosego cilja žrtvuje tudi lastno življenje. … ŠPORT- Stojan Burnik in Viki Grošelj/G-L: Slovenski alpinisti kot postavljalci skrajnih meja

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46161

Novosti