Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jermanova vrata

Imenoslovje - jezik: Ali je bil »izkušeni kamniški lovec, Jerman po imenu«, res tisti, zaradi katerega se Vrata imenuje po njem?

Objave Dušice Kunaver se v Planinskih vestnikih ponavljajo, a se seveda počasi spreminjajo. Zadnji (PV september - 2011) je znova prinesel oživljeno pripoved Janeza Trdine iz njegove knjige Narodne pripovedke iz bistriške doline, z naslovom Jermanova vrata - Kamniško sedlo. Res je, da se pripovedke sčasoma spreminjajo in tako smo tokrat izvedeli, da je bil Jerman kamniški lovec. V Planinskem vestniku iz leta 1988 (julij - avgust, ob strani presneto besedilo) je bil Jerman še »neki lovec, Jerman po imenu«. V Delu (25. 1. 2008/G-L: Severno obzorje Ljubljane) je bil Jerman seveda že kamniški lovec. Izvirno Trdinovo pripoved si prav tako lahko preberete na spletnih straneh Wikivira - Jermanova vrata.

Diskusije na poimenovanje prostora (Sedla) med Brano in Planjavo (KSA - Grintovci) so se odvile tudi v smer sedlo - vrata. Pri tem, če upoštevamo, da se večinoma zapiše ime Kamniško sedlo, je obveljal južni pogled. Severno poimenovanje, starejši zapisi govorijo, da so prebivalci iz Logarske doline navajali ime za Sedlo - Na konja (na Konja), je lahko skorajda pozabljen dejavnik, ki prevesi tehtnico izbire med sedlom ali vrati na stran imena Sedlo.

Drugi vidik, izvora imena Jerman (Jermanova vrata, Jermanov turn ...) in Martin ... (Martin stena, Martin steza ...), ki je dalo ime nekaterim predelom nad dolino Kamniške Bistrice, pa je osvetlil Boris Režek (Planinski vestnik,1956/G-L) Tišina nad Bistrico: ... » Kri Martina Jermana ni usahnila, še je živa v rodovih Slatnarjev, Bodlajev, Balantov in Plaznikov ... ; spomin na krivico je živ.« Vsekakor se bere drugače! ...

Boris Štupar

Nekaj pogledov na Sedlo med Grintovci


G-L: Planinski vestnik - september 2011

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti