Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Hallucinogen Wall - prvi prosti vzpon

Aprila letos je Avstrijec Hansjörg Auer, sicer znan po najtežjih solo vzponih, prosto preplezal eno najbolj zloglasnih velikih ameriških smeri

 

The Hallucinogen Wall z oceno X (5.13d, R) v Black Canyonu v jugozahodnem Coloradu je zmogel v rekordnem času.

Auer je 22. aprila 2011 opravil s 16 raztežajno granitno smerjo prosto in hitro.

Tri dni je moral počivati zaradi deževja, nato pa je poizkusil in steno splezal v prvem poizkusu. Pri tem ga je varoval Ben Lepesant iz Luksemburga. A ne samo to, Auer je dosegel tudi nov časovni rekord, ki sedaj znaša 8 ur in 41 minut.

V intervjuju s PlanetMountain je izjavil “Srečen sem, da sem zgrabil ta mali dragulj... Še posebej zato, ker samo pet ur vstran v Boulderju (Colorado), živi veliko talentiranih in slavnih plezalcev. Da, splezati prosto v manj kot devetih urah brez predhodnih velikih naporov, je bilo zame dokaj pomembno.

Prvi so smer the Hallucinogen Wall (VI, 5.10, A3+) leta 1980 preplezali Bryan Becker, Ed Webster, Bruce Lella in Jimmy Newberry v 17 dneh. Smer poteka s strmimi, občasno previsnimi skoki na dobrih 600 metrih (?) višine. Je ena najbolj čistih in strmih delov stene Black Canyona, znane po zelo krušljivi skali.

Hallucinogen Wall je postala ponovno zanimiva 2004/05, ko sta domačina Jared Ogden in Ryan Nelson porabila štiri tedne v pripravah za prosti vzpon (tudi z nameščanjem novih svedrovcev). Trdila sta, da gre za prvi "prosti" vzpon z rdečo piko v 99 % smeri. Vendar sta se zatekla k uporabi predelanih lednih orodij, običajne konice okla so bile predebele, ter predelavi plezalnikov. V šali sta novi stil poimenovala 'Fraid' - Free Aid (ali AFRAID!).

Ogden in Nelson sta težavnosti ocenila do D10+, tudi kot M10+ mix plezanje ... vendar v kopni skali.

Nelson je ob vzponu izjavil: Minimalni oprimki v tej smeri so taki, da ne zdržijo telesne teže ... Z uporabo obeh lednih orodij in stopal sem telesno težo lahko razporejal bolj enakomerno.
To bo sigurno odprlo nove možnosti na bodoče "proste" vzpone v velikih stenah je dodal Ogden.

A orodjarjenje se tam ni prijelo, pa sta Nelson in Ogden takrat postavila nov časovni rekord v Hallucinogen Wall, splezala sta jo v 8 urah in 59 minutah. To pa je bil tudi najkrajši čas vse do Auerjevega prostega vzpona v preteklem mesecu.

Vir:  PlanetMountain.com 

G-L: Riba v Marmoladi  

G-L: Prosto v Torres del Paine

Zgodba Amande Tarr:  Hallucinogen Wall

 

Hansjörg Auer si je do sedaj nabral veliko izkušenj v najtežjih smereh. Avstrijec je znan po najtežjih prostih solo vzponih, tudi v neprekinjenem plezanju 37 raztežajne smeri Fish Route (IX-) v južni steni Marmolade, Dolomiti.

Med drugim je splezal: prvenstveno Waiting for Godot (VIII+, M6), Central Tower v Torres del Paine; drugi vzpon v Women and Chalk, Shipton Spire, Pakistan; pa v alpskem stilu Eternal Flame, Nameless Tower, Pakistan; eno-dnevno prvenstveno, prosto, 10 raztežajno Arctandria (X), Blamannen, Norveška; prvi prosti vzpon v 400-meterskem projektu Vogelfrei (X+), v južni steni Schusselkarspitze, Austria (leto dni po svojem padcu in zlomu gležnja v Bachar-Yerian); drugi vzpon v Alex Huberjevi Pan Aroma (X+/XI-), v Treh Cimah, Dolomiti.

Kategorije:
Novosti ALP PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti