Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prosto v Torres del Paine

ProMo blog: Nova smer v Patagoniji med Centralnim in Severnim stolpom Paine. Kljub slabim razmeram sta Avstrijca Auer in Mayr vztrajala pri prostem plezanju do 7b. Auer je znan po vzponih v velikih neobljudenih stenah, predvsem pa po solo prosti ponovitvi znamenite Ribe.

Hansjörg Auer in Much Mayr sta se vrnila iz Patagonije, kjer sta v slabem vremenu  v stolpih Paine preplezala novo smer z imenom Waiting for Godot. "Čakajoč na Godoja" poteka v V steni Osrednjega stolpa do sedla z Severnim stolpom. Visoka je 750 metrov, težave pa sta ocenila s 7b. Kljub temu, da se bile razmere v steni obupne, sta smer vseskozi plezala prosto. Auer je vzpon označil za svojega najbolj intenzivnega do sedaj. To nekaj pomeni le, če vemo o kom govorimo ...

Auer je eden najbolj prodornih plezalcev dolgih skalnih smeri zadnjega obdobja. Za sabo ima športno 8c+ in prosto El Nino (8a+) v El Capu. Lani je v južni steni Schüsselkarspitze (Wetterstein) z visečim bivakom v portaledge prosto preplezal 14 raztežajev dolgo smer Vogelfrei s ključnim mestom 8b/b+ v predzadnjem raztežaju.  Zanimivi so njegovi vzponi v bolj ali manj neodkritih in eksotičnih stenah. V 800 metrski steni Jebel Misht v Omanu je preplezal prvenstveno Fata Morgano (7c) in dodal še tri raztežajno El Hamar (8b). V granitnih stenah doline Chochamo v Čilu ima dve 10 raztežajev dolgi prvenstveni s težavami do 7c+. Na Norveškem je v steni Blamanen opravil 1.PP smeri Arctandria (8b, 10 raztežajev).

Hansjörg Auer in Much Mayr pod zasneženimi Torres del Paine. Smer Čakajoč na Godoja (7b) sta preplezala prosto tudi v takih razmerah ... 

No, vse to pa morda ni nič v primerjavi s solo prosto ponovitvijo znamenite Ribe (7b+, 850 m) v Marmoladi, ki jo je leta 2007 brez vrvi opravil v 2 urah in 55 minutah. Smeri pred tem ni plezal, treba pa je dodati, da se je pred realizacijo po smeri spustil po vrvi in si jo ogledal.

edelrid.de - planetmountain.com

 


ProMo blog, : Prosto v Torres del Paine


 
Riba (7b+), solo prosto (Auer, 2007)

Kategorije:
Novosti ALP PLE SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Prosto v Torres del Paine"

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46104

Novosti