Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prečenje dolomitskega lepotca

Seksteni - Monte Paterno / Paternkofel, Tri Cime in prekrasno vreme; ni je lepše kombinacije za doživetje najbolj vzhodnega dela Dolomitov.

 

/.../ koncem junija smo se odpravili proti nam najbližjim Sekstenskim Dolomitom. Pred tremi dnevi so bili ponovno oviti v bel snežni plašč vse dol tal, tokrat pa smo računali na sonce in njegovo magično moč.


/.../ Tu na južnem Tirolskem je bil naš prvi cilj ogled "divjega" jezera Pragser Wildsee pod markantnim in mogočnim Seekofel-om (2810 m). V prekrasnem ambijentu se skriva pravi gorski biser..

 

/.../ glavni cilj ture je bil Paternkofel ter Tri Cime. Prvi vzpon na Paternkofel (2744 m) sta septembra 1882 opravila Franz Innerkofler in Erich Künigl iz smeri Gamsscharte (2650 m). Severna/severozahodna stena pa je bila prvič preplezana štiri leta kasneje, 1886 leta pod vodnstvom S. in C. Innerkofler-jev s klientom E. Biendl-om.


/.../ Na desni se nad nami razprostira 3152 m visok Drei Schuster Spitz, pred nami je Einser (2698 m), na sredi Zwölfer (3094 m) in na levi Elfer (3092). Med slednjima se naša pot pne v višave.


/.../ Oskrbnik nas je ob odhodu spomnil na previdnost proti vrhu zaradi nevarnih zaplat snega. Pohodni del poti je lep, prav nič zahteven a se je kar nekam vlekel. Ob poti so nas radovedno ogledovali svizci ..

/.../ Pred nami je še zadnji kratek a malce namočen in razpokan plezalni odsek (III/II) tik pod vrhom Paternkofla. Vmes ulovimo nemca za nahrbtnik, ki je ob padcu zakričal da je kaj - na kotalkarskem terenu mu je proti robu stolpa "dvignilo noge" v zrak. Zadnje metre zaključimo na suhem razu zahodne navpične stene, ki je ponudila prekrasne razglede na sosednje Tri Cime.

Sestop smo v vršnem delu opravili po isti poti, v zasneženi škrbini pa ugotovili, da je na severni strani v snegu obtičala večja češka skupina in tam nimamo kaj početi. ... Mi smo se raje odločili, da sestopimo na jug po strmejšem kotalkarskem pobočju (II). .... Pot je v nadaljevanju potekala po poličkah ter krajših rovih visoko v gori, vse do zaključnega spusta na sedlo pod Tremi Cimami. Malce naprej, pri koči nam je pohodna skupina UNI3 pripravila prav prisrčen sprejem, da so se nekaterim utrnile solze. Menda je bilo to razumljivo, saj je bil njihov pogled na naš ošiljen vrh iz koče Locatelli nekaj res posebnega ...


/.../ Prečenje stolpov in rogljev Paternkofla iz vzhoda na zahod, s sestopom pod Tri Cime je svojevrstno doživetje ...  zaradi okolice in vzdušja, ki ga ponuja ta del Sekstenskih Dolomitov. Celotna pot spada v normalnih (kopnih) razmerah med srednje zahtevne. Verjetno bi bil zelo zanimiv tudi sestop po severni steni skozi Innerkofler tunel, a tokrat nam to ni bilo dano. Na 15.6 km dolgi turi sekcije UNI3 je bilo 26 udeležencev. Devetnajst v pohodniški skupini (štirje starejši od 70 let!), ter sedem v plezalni skupini. Domov smo prispeli skoraj ob pol noči, zadovoljni in polni vtisov iz prijetnih doživetij zadnjih dveh dni.

 

Celotna objava (z množico fotografij) na spletnih straneh ATVS >>>

Obsežen album in celotna reportaža

Sorodna objava: G-L Janez Pikon, Paternkofel

 

 

 

 

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti