Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

Paternkofel

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa

FotoVideo: Paternkofel


Množica prehodov v gori


Proti sedlu pristopa


Pogled z enega od jarkov


Paternkofel, 2744 m


Sestop po severni strani

nedelja, 10. avgust 2008, ob 11:54, Janez Pikon, ogledov: 2787

Veličasten pogled na Tri CineJanez Pikon: V Dolomite pred Cortino do znamenite gore z veličastnimi vrhovi - Tri Cine. Ferrata Paternkofel (2744 m) vzhodno od teh gora je naš cilj. Razdeljeni v dve skupini (večja nadaljuje okrog znamenitega gorskega masiva), v prijetnem vzdušju začnemo in zaključimo nepozabni dan planinske sekcije LIPBled-Bohinj.

Pri planinski koči/rifugio Auronzo (2298 m) večja skupina začne po poti okrog gore do planinske koče A. Locatelli (2405 m), kjer naj bi se obe zopet srečali in skupaj pod goro Paternkofel (2744 m) mimo planinske koče Lavaredo (2344 m) na vzhodu vrnili na izhodiščno mesto pod planinsko kočo Auronzo.

V obvezni plezalni opremi, ki je tukaj obvezna, začnemo in se mimo koče Lavaredo povzpnemo na sedlo vzhodno od Cima Piccola (2857 m) ter nadaljujemo po manjšem grebenu do vznožja stene gore Paterno. Po njenem levem zahodnem boku nadaljujemo mimo mnogih strelnih lin, jarkov in raznih izogibališč, ostankov vojaških aktivnosti v teh krajih iz prejšnjega stoletja. Na sedlu pred goro Paternkofel (2744 m) nadaljujemo po vzhodni strani mimo in po mnogih izklesanih poteh do višje že dobro vidnega sedla, kamor se povzpnemo po nekaj ne preveč izpostavljenih plezalnih mestih.

S sedla se zadnji plezalni del strmo dvigne preko zavarovanega temena gore, kamor prispemo po še krajšem severnem prečenju, do velikega križa na vrhu gore Paternkofel, kamor prispemo ne preveč utrujeni. Vajeni smo takih in tudi precej težjih smeri v naših in tujih gorah. Razgledi po okolici so lepi in nepozabni, množice planincev in obiskovalcev opazimo na poteh pod goro (štiri tudi na njenem markantnem zobovju), pravo mravljišče s polnimi kočami z jezeri.

Vračanje poteka po severnem plezalnemu grebenu do vhoda skozi izklesane jarke, dolge približno kilometer, ki nas po daljšem, tudi v sklonjenem položaju spominjajo na čase, kako so tukaj izdelovali vse to za človeka, kot se rado reče,  pripeljali na zahodno stran gore in koče Locatelli, kjer se srečamo z ostalimi člani in se skupaj vrnemo na začetek današnje poti, kjer polni lepih vtisov zapustimo to veličastno gorovje.

Janez Pikon

Krajši odmor ob znanem jezeru Tri Cine: 2973 m, 2999 m in 2857 m
 Po spodnjem levem boku na Paternkofel Paternkofel, 2744 m

eXTReMe Tracker