Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Nova smer v južni steni Matterhorna

ProMo blog: Oče in sin rešila star problem v Matterhornu, desno od velikega ozebnika v J steni. Družinske, predvsem bratovske naveze so v ospredju tudi na letošnji razglasitvi Zlatega cepina: Anthamatten, Pou, Auer - vsi so povsem v "špici" alpinističnega dogajanja.

13. marca sta Marco in Hervé Barmasse, oče (61) in sin (32), oba gorska vodnika iz severne Italije, preplezala 1200 metrov visoko smer v južni steni Matterhorna. Gre za star problem v območju velikega ozebnika, kjer so poskušali mnogi, tudi Marco pred 25 leti. Prav on je tudi avtor bližnje Direttissime. Nova smer Couloir dell’Enjambée začne po klasični smeri iz leta 1931, nadaljuje levo od Direttissime iz leta 1983, zadnjih 400 m pa gre desno od strmega ozebnika, ki deli južno steno po vsej višini in se konča na rami 4478 metrov visoko. Naveza je bila na vrhu ob osmih zvečer, do koče Carel sta sestopila ob enih zjutraj.

Hervé Barmasse Matterhorn zelo dobro pozna, v njem je preplezal številne smeri, pred tremi leti je soliral Direttissimo, poleg tega tu redno vodi. Dejal je, da gre za zelo težko smer in da je namenoma ni hotel oceniti z M (Mix).  Na ta način je očitno hotel smeri dati nek bolj brezčasen pomen, da pač ne gre zgolj za težko plezanje, ampak za nekaj več ...

Pri vsem skupaj je prav presenetljivo dvoje. Najprej, da je v tako znani  in obiskani gori tako dolgo ostal nerešen nek plezalni problem. In drugič, da starost v alpinizmu in plezanju očitno ni nikakršen minus. 52 letni Steve Haston v 9a,  52 letni Manolo 8b+ on sight, sedaj 61 letni Barmasse v Matterhornu in še bi lahko naštevali.

Barmessejeva pa nista edina znana družinska naveza, danes poznamo kar nekaj močnih sorodstvenih navez. Prav njim bo namenjena posebna pozornost na letošnjem Zlatem cepinu, ki poteka ta teden v Chamonixu in Cormayerju. Ob obeh Italijanih bodo tako za uvod prireditve (8. aprila) predstavili tudi tri izjemno močne bratovske naveze. To so Švicarja Simon in Samuel Anthamatten, Španca Iker in Eneko Pou ter Avstrijca Hansjorg in Vitus Auer. O vseh smo na naših straneh že poročali.

climbing.com, planetmountain.com

ProMo blog: Nova smer v Matterhornu

Družinske naveze v vrhu svetovnega alpinizma:


Marco in Herve Barmasse

 
Simon in Samuel Anthamatten


Iker in Eneko Pou


Hansjorg in Vitus Auer

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave
Značke:
ALP novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46079

Novosti