Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plazovna žoga - »žloga«

Iz lavinske in pozneje plazovne vrvice je kot logičen nasledek razvoja nastala plazovna žoga. Pripomoček je podobno zasnovan, a bolj učinkovit, če te prijatelj ali očividec hitro izkoplje iz snežne gmote.

Plazovna (lavinska) vrvica je 4 mm debela, dolga blizu 30 metrov, živo rdeča, vsak meter ima aluminijast obroček, kjer sta vtisnjeni puščica, ki kaže k ponesrečencu, in številka, ki pove število, koliko metrov vrvice je do ponesrečenca. Ne smemo pozabiti, da je vrvica zelo primerna tudi kot pripomoček za izdelavo improviziranih nosil, s katerimi lahko s tovariško pomočjo sami pomagamo pomoči potrebnemu.

Nadaljevanje razvoja v tej smeri je plazovna žoga. Lahko bi rekli, da je samonapihljiva žoga mešanica nahrbtnikov z napihljivimi vrečami in plazovne vrvice. Vsaj sistem je tako zasnovan.

Plazovna žoga je enostavna za uporabo

Žogo zložimo

v posebno vrečo in jo čvrsto pričvrstimo na nahrbtnik.

Sprožilec namestimo na naramnico v dosegu roke.

V primeru nevarnosti pred zasutjem s snežno gmoto lahko sprožimo sistem in hodimo z odprto žogo - balonom.

Strokovnjaki predvidevajo, da ima zasuti v snežnem plazu največje možnosti za preživetje prvih petnajst minut. To dejstvo je resnično samo v tem primeru, če skupina ali posameznik lahko zasutega hitro odkoplje iz snežnega objema in mu nudi ustrezno prvo pomoč v tem času. Prav tako pa je pomembno, da sneg ne pride v dihala (Krvavec, 31. 1. 2010 ...). Zato je dobra kombinacija uporaba sistema Avalung, ki ob pravočasni uporabi dodobra poveča možnost podaljšanja časa preživetja in onemogoča pritisk snega v dihala in topljenje le tega v pljučih - utopitev.

Seveda pa je za gibanje v zimskih gorah in hribih potrebno predhodno znanje o nevarnostih snežnih plazov, spremljanje ogroženosti, preverjanje stabilnosti senžne odeje in uporaba osnovnih že uveljavljenih pripomočkov: sonda, lopata, žolna ...

Naprava je primerna za pomoč in hitro odkrivanje zasutih v snežni gmoti. Ni vsemogočna. O uporabi in morebitnih stranskih učinkih se posvetujte s ....

Boris Štupar
Foto: lawinenball.com

 

Plazovna žoga ali balon je za razliko od napihljivih vreč, ki jih uporabljamo v nahrbtnikih, mehanska s posebnimi vzmetmi. Kot takšna ne potrebuje baterij, bombic in je primerna za večkratno uporabo brez dodatnih stroškov. Cenovno je precej dostopnejša in se lahko namesti na katerikoli nahrbtnik, ki ga že imamo.

 

Test ABS in Plazovna žoga

 

Uporaba

 

 

 

Mountain ski

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46141

Novosti