Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Turno smučanje. O varnosti

Polet - Miha Kuhar: Skrb za varnost se marsikomu zdi že oguljena fraza, vsaj do trenutka, ko se resnično znajdemo v kritičnem položaju.

Večina turnih smučarjev zelo dobro pozna priljubljeno turno smuko po smučišču na Zelenici do vrha Triangla. Pravzaprav nič posebnega. Za mnoge prijeten izlet ali dnevni trening. Veliko nas je, ki turo ali trening opravimo popoldne po službi ali celo zvečer ob soju čelnih svetilk. Eden od znancev je imel prav na tem zelo obiskanem predelu zelo neprijetno izkušnjo. Med vzponom po poti med srednjo in zgornjo postajo sedežnice ga je podrl plaz, vendar ga na srečo ni zasulo. Bilo je samo nekaj strahu, izguba smuči in snov za resen pogovor s prijatelji o varnosti. Podobne zgodbe se vsako leto za nekatere žal končajo tragično.

Glede varnosti pri turnem smučanju je prvo pravilo, da o tem razmišljamo in ukrepamo, še preden si pripnemo turne smuči na noge. Brez ustreznega znanja in priprav smo najbolj nevarni sami sebi.
Znano je, da je pozimi na zasneženih pobočjih največja nevarnost snežni plaz. Tej nevarnosti se je najbolj pametno izogniti. Preprosto, ne? Vendar je za to potrebno kar nekaj znanja, izkušenj in tudi opreme. Priporočamo obisk tečaja ali seminarja s tega področja.
Na tem mestu pa samo nekaj najbolj pomembnih usmeritev, ki jih nikoli ne smemo prezreti ali pozabiti. Če imamo v načrtu turno smučanje, moramo o tem razmišljati že nekaj dni pred turo. Predvsem spremljajmo razmere, kot sta količina snežnih padavin in hitrost vetra. Že po 30 cm novozapadlega snega, ob močnem vetru pa ga je dovolj že 20 cm, obstaja na odprtih pobočjih, ki presegajo naklonino 20 stopinj, nevarnost za snežni plaz. V takšnih razmerah se tri do pet dni raje odpravimo na urejena smučišča ali varnejše, z gozdom poraščene predele. Ne nazadnje je tudi turno smučanje po Pokljuki ali Pohorju lahko zelo zanimivo.

Drugi pomemben element varnosti je ustrezna oprema. Pri nakupu se večina usmeri na izbiro smuči, obutve, kož in palic, pozabi pa na obvezno opremo, ki nam zagotavlja dodatno varnost, v skrajnih primerih nam lahko celo reši življenje. T. i. turni »trojček« sestavljajo plazovna žolna, lopata in plazovna sonda za iskanje zasutega v plazu.
Od začetka do konca vsake turnosmučarske ture moramo nositi pod vrhnjim slojem oblačil (ne v nahrbtniku!) delujočo plazovno žolno, v nahrbtniku pa lopato in sondo. Če nas zasuje plaz, je za naše preživetje namreč ključnih prvih petnajst minut. V tem času so možnosti za preživetje še dobrih devetdeset odstotkov; po eni uri pod snegom je samo še nekaj odstotkov možnosti. Za rešitev zasutega v plazu je potrebna hitra in učinkovita pomoč najbližjega! Prav plazovna žolna prek radijskih signalov, ki jih oddaja (ali sprejema), daje možnosti za hitro rešitev. Prijatelji, ki so z nami na turni smuki, so zato zelo pomembni, njihova strokovna usposobljenost in ustrezna oprema pa omogočita učinkovito pomoč. Pred začetkom turne smuke skupaj obnovite znanje iskanja zasutega s plazovno žolno, uporabo plazovne sonde in lopate. Končno, saj se ne usedete v avto na sovoznikov sedež z nekom, ki sploh ne zna voziti? Z odločitvijo, da greste v gore sami, pa se zavestno odpoveste možnosti za pravočasno rešitev.
Poleg plazu smo v snegu pozorni tudi na druge nevarnosti. Zelo zahrbtne so snežne klože napihanega snega, ki potuhnjeno čakajo, da stopimo nanje. Ker niso trdno sprijete s snežno odejo, se nenadoma lahko odpeljemo po strmini navzdol.

Na poledenelih pobočjih je bolj priporočljivo, da snamemo smuči in si nataknemo dereze, smučarske palice pa zamenjamo za cepin.
V nahrbtniku imamo vedno nekaj rezervne obleke. če ne drugega, vsaj suho perilo, vetrovko in reševalno folijo. Predstavljajte si, da med smučanjem še visoko v hribih pozno popoldne padete in si zlomite nogo. Megla vas zagrne in premočeni od znoja nemočno obležite. Signala na mobilnem telefonu ni ali pa so vam reševalci sporočili, da vas bodo rešili v nekaj urah. Soočeni ste z nevarnostjo podhladitve, ki ogroža vaše življenje. Takrat ukrepajte in se ne predajte. V nobenem primeru se ne smete smiliti sami sebi. Pomembno je, da si oblečete vse, kar imate pri sebi. Na kožo oblecite suha oblačila, zgornji sloj pa so lahko tudi mokri kosi obleke. Več kot boste imeli slojev obleke, bolje bo za vas. Z lopato si v sneg izkopljite zavetje, da vas veter ne bo še bolj ohlajal. Ne smete ležati na snegu. Za izolacijo uporabite smuči, nahrbtnik, kar koli. Tudi v tem primeru so pomembni prijatelji, ki so z vami. Če razmere omogočajo in imajo znanje, bodo mogoče izdelali improvizirane sani iz smuči in vas celo sami rešili.

Še na eno nevarnost bi radi opozorili. Megla, noč in močan veter, ki nosi sneg po zraku, nam zaradi slabe vidljivosti onemogočajo normalno orientacijo. Pred leti sem nad planino Konjščico v zelo gosti megli srečal turna smučarja. Vidno prestrašena sta me z olajšanjem vprašala: Ali nama lahko poveste, kje sva? V krogu sta tavala že nekaj ur in se popolnoma izgubila. Topografska karta, kompas ter naprave GPS s kartografijo tipa Garmin so v takšnih primerih nepogrešljivi.
Tudi za turne smučarje je pomembno, da znamo pravočasno prepoznati nevarnosti in se nanje tudi ustrezno odzivati. To je pogoj, da se prijetni turnosmučarski izlet ne spremeni v nenadzorovano tveganje z možnostjo usodnih posledic.
Več o varnostnih priporočilih v turnem smučanju in tečajih turne smuke si lahko preberete na spletni strani www.turni.si.

Miha Kuhar

 

  28. 01. 2010

Foto: Rožle Bregar

 

G-L: Turno smučanje. Osnove

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46085

Novosti