Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Turno smučanje. Osnove

Polet - Nejc Kuhar: V šestih nadaljevanjih vam bomo predstavili turno smučanje kot celoto. Ta aktivnost postaja ena najbolj priljubljenih oblik gibanja pozimi.

Predstavljene bodo osnove turnega smučanja, oprema, pomembni vidiki varnosti, podrobneje bomo predstavili tekmovalno turno smučanje in njegov trening, opisali bomo tudi turne smuke v Sloveniji. Test turnosmučarske opreme, ki ga bodo opravili člani reprezentance v tekmovalnem turnem smučanju, pa bo podal smernice za pravilen nakup opreme.

Turno smučanje ni prosto smučanje
Turno smučanje se v zadnjih letih zelo širi med ljudmi in postaja ena najbolj priljubljenih oblik gibanja pozimi. Po množičnosti je že primerljivo s tekom na smučeh, kljub temu da je zaradi naravnih razmer ta dejavnost odmaknjena više v gore. Nepoznavalci enačijo turno smučanje s smučanjem zunaj urejenih prog ob smučišču. To zvrst smučanja, recimo temu prosto smučanje ali, bolje, smučanje zunaj urejenih terenov, s tujko, ki se pri nas zaradi nepoznavanja slovenskega izraza uporablja, poimenujemo freeride smučanje. Turno smučanje se bistveno razlikuje v načinu opravljenega vzpona, saj naj bi vso turo opravili z lastnimi močmi.
Pri turnem smučanju uporabljamo posebno turnosmučarsko opremo, ki nam omogoča, da se enostavno in učinkovito vzpenjamo s smučmi na nogah. Med turo se lahko povzpnemo na enega ali več vrhov, odvisno od fizične pripravljenosti in naravnih razmer. Z vrhov nato odsmučamo v dolino. Turno smučanje je torej pravo doživetje, ki zajema tako vzpon kot spust in združuje pohodništvo oziroma gorništvo in smučanje v naravnem okolju.

Zgodovina turnega smučanja
Sama razdelitev smučanja na discipline, kot so alpsko smučanje, tek na smučeh in turno smučanje, se je pojavila šele v zadnjih desetletjih. Turno smučanje, kot ga poznamo danes, se je začelo že v 19. stoletju. Eden prvih turnih smučarjev je bil John Snowshoe Thompson, ki je v gorovju Sierra Nevada v Kaliforniji dostavljal pošto do oddaljenih rudarskih taborišč visoko v gorah že leta 1855 in za to uporabljal smuči pri vzponu in spustu.
V Evropi se ta disciplina prvič omenja leta 1894, ko se je njen »oče«, Nemec Wilhelm von Arlt prvi povzpel na 3103 metre visok Sonnblick v Avstriji in z njega tudi odsmučal. Omenjeni vzpon in spust veljata še danes za pravi turnosmučarski podvig.
Ena najbolj znanih turnosmučarskih tur v Evropi, znamenita »Haute Route« med francoskim Chamonixom in švicarskim Zermattom, je bila prvič v celoti opravljena leta 1911. Ta tura je še danes visoko na seznamu želja večine turnih smučarjev. Poteka po neokrnjeni gorski naravi v samem osrčju Alp s številnimi vzponi in spusti, zanjo pa smučarji v povprečju potrebujejo teden dni.

Oprema
Za turno smučanje se uporablja posebna turnosmučarska oprema. Zelo pomemben del opreme so turne vezi, ki omogočajo hojo s smučmi na nogah, in t. i. kože, ki jih pri vzponih nalepimo na drsno ploskev smuči in nam omogočajo hojo v klanec, ne da bi smuči drsele nazaj. Pred začetkom spusta kože odlepimo in že lahko povsem normalno smučamo. Same smuči se od tistih za alpsko smučanje razlikujejo predvsem po nižji teži. Vsa turnosmučarska oprema je lažja povsem iz praktičnega razloga, saj jo je treba z lastnimi močmi prenesti na izbrani cilj.
Čevlji za turno smučanje omogočajo hojo in smučanje. Tako so kompromis med tršimi čevlji za alpsko smučanje in mehkejšimi pohodnimi čevlji.
Za turno smučanje potrebujemo palice z večjimi krpljicami, ki močno olajšajo vzpone v visokem snegu.
Nahrbtnik je osnovni del opreme, v katerem naj ne manjkajo prva pomoč, rezervna obleka ter potrebna hrana in pijača.
Turno smučanje poteka v zimskem in spomladanskem času v gorah. Zaradi posebnega gibanja v gorskem okolju s snegom ne smemo pozabiti na glavni »varnostni trojček«, ki vsebuje plazovno žolno, lopato in sondo. Plazovna žolna oddaja signale in nam ob zasutju s snežnim plazom omogoča določitev lokacije. Za lažjo določitev natančne lokacije zasutega se uporablja plazovna sonda, za hitrejše odkopavanje pa potrebujemo tudi snežno lopato. Žal je v Sloveniji na turnih smukih še vedno mogoče opaziti veliko smučarjev, ki ne upoštevajo tega širše v Evropi sprejetega pravila.

Društvo za razvoj turnega smučanja
Leta 2009 je bilo ustanovljeno ljubiteljsko Društvo za razvoj turnega smučanja, katerega glavni namen je ozaveščanje in promoviranje te lepe zimske dejavnosti v gorskem okolju. Zavedamo se, da je pravilna uporaba varnostne opreme skupaj z dobrim poznavanjem naravnih nevarnosti ključna za učinkovito preventivno delovanje. Dobra tehnična in taktična priprava turnega smučanja pa omogočata brezskrbno in uživajoče vijuganje zunaj mnogokrat prenatrpanih smučarskih središč.

Več o društvu, tečajih in drugih dejavnostih si lahko preberete na spletni strani www.turni.si.

21. 01. 2010

Foto: Rožle Bregar

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46085

Novosti