Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Visoki Mavrinc in Kumlehova glava

Srčastolistna mračicaGorniška potepanja: Opisa nisem imel s seboj in tudi doma ga pred turo nisem prebral, ker mi na kraj pameti ni padlo, da Mavrinc za deveti mesec ne bi bil dovolj. Bolj sem ji govoril, da nisem prepričan, ali je rušje požagano do vrha, predvsem pa, da je zanjo preveč strmo, bolj je želela navzgor ...

 
Med Malo in Veliko Pišnico

 

Prejšnji teden naju je v gore spet povabil Tine Mihelič s svojim vodnikom, v katerem je zelo doživeto opisal pristope do gorá na senčni strani Julijskih Alp. Jezero JasnaKako je že rekla Meta? Zahtevne vrhove sva tokrat gledala samo od daleč, a Mavrinc je tako prijazna in razgledna vzpetina nad vršiško cesto, da sva se na njegovem vrhu čudila eden drugemu in se spraševala: »Kako to, da ni prišel na vrsto že prej?« V nadaljevanju so šle želje in z njimi koraki malo po svoje, a pojdimo lepo od začetka.

 

Špikov megleni objem

 

Najprej beseda o imenoslovju. Za koto 1562 m (ali 1564 m) najdemo tale imena: Špica v S(s)edelcih, Nad Sedlom špička, Mavrinc in Visoki Mavrinc. Po Izhodišče pod Kočo na GozduGorniška pot iz Planice na Pokljukonekaterih virih je Mavrinc (tudi Mravinec ali Mravinc) na koti 1272 m. Zemljevid Jalovec in Mangart stopnjuje takole: Mali Mavrinc (pobočje nad prvima serpentinama vršiške ceste), Mavrinc (1272 m) in Visoki Mavrinc (1564 m). Tako za Špico v Sedelcih zmanjka prostora. Kaj je bolj prav in kaj manj, ne vem. Vrhova sem zapisal tako kot večina, ni pa rečeno, da je takšno poimenovanje najbolj pravilno, zato prosim vse, ki kaj vedo, da sporočijo svoja mnenja in predloge.

 

Žalostni obraz (dobesedno!) zapuščenega mravljišča

 

»Najlažji in najbližji vrh v knjigi bova pa menda še zmogla,« sva si rekla in že sva nad Rusko kapelico ujela okljuke udobne lovske poti. Mimo zelene klopce Ali je že kdo splezal nanj?Veliki Kumlehna Širokem rovtu sva se povzpela na sedlo med Kumlehovo glavo in Visokim Mavrincem. Na to sedlo (po pripovedovanju domačinov bi ga morali pisati z veliko začetnico) pripelje pot tudi z druge, severovzhodne strani. Do vrha na desni je bil le še korak ...

 

Proti Špiku in Škrlatici

 

Razgled na gorski venec nad Krnico je veličasten. Čeprav so ga sem in tja zakrivale meglice, sva videla skoraj vse. Gore so kar tekmovale med seboj, Kaj se pa skrivaš ... Saj že 'vsi' vemo ;-)Podor nad Krnicokatera se nama bo predstavila naslednja, katera bolj iznenada in katera bolj silovito, le Razor in Prisank se nista hotela popolnoma odkriti. Iz oči v oči smo se gledali z martuljškimi velikani na nasprotni strani. Midva sva obujala spomine, oni pa so nemo molčali in se otresali snegov letošnje obilno zasnežene zime. Skoraj z vsakega od njih imava svojo, z večine tudi zimsko zgodbo. Na nasprotni strani se je pred megleno kapo Male Mojstrovke dvigalo Robičje, pa Kumlehova glava (1785 m), Veliki in Mali Kumleh, na koncu pa še Škrbinjek. Klopca na vrhu je na moč pripravna za dolg počitek in razmišljanje o ... No, jaz sem mislil na sestop, a dekletove želje so bile drugačne.

 

Na vrhu Kumlehove glave res ni bilo dolgčas ...

 

»Kako se pride tja gor?« Pokazala je na Kumlehovo glavo. Nisem je jemal preveč resno, a sem kljub temu zinil: »Če se dobro spomnim opisa M&M, vodi skozi rušje pot, a to sedaj ni zate. Midva bova lepo sestopila v dolino.«

 

Očitno nisem bil prepričljiv. Do sedla se je vrnila po isti poti, sam pa sem našel smer po desni strani grebena. Za kazen sem moral splezati navzdol čez kratek in krušljiv skok, a kaj hujšega od udarca v koleno nisem doživel.

 

Na sedlu je bilo njeno vprašanje zelo podobno. Tokrat ni vprašala: »Kako se pride tja gor?« ker sem na to že odgovoril, temveč: »Ali je to ta potka?«

 

Dvocvetna vijolica z reso

 

Opisa nisem imel s seboj in tudi doma ga pred turo nisem prebral, ker mi na kraj pameti ni padlo, da Mavrinc za deveti mesec ne bi bil dovolj. Bolj sem ji govoril, da nisem prepričan ali je rušje požagano do vrha, predvsem pa, da je SestopIzpostavljen prestopzanjo preveč strmo, bolj je želela navzgor. Pravzaprav nič več želela ... Kar šla je. Izkoristila je trenutek moje nepozornosti, ko sem se ukvarjal s fotografiranjem. Ni mi ostalo drugega, kot da sem stekel za njo. Naslednjič bom tudi na sredogorske »sprehode« vzel štrik ... V nadaljevanju sem še najmanj trikrat izrekel besedi: »Pojdiva nazaj!« a ni pomagalo. Ne pri zahtevni prečnici v gozdu, ne pri izpostavljenem prestopu nad globoko zarezano grapo in ne pri strmih prehodih med rušjem. Malo pod vrhom sem mislil zasitnariti še enkrat, a ne bi imelo prav nobenega smisla. Meni se vedno bolj zdi, da je trma nalezljiva. Sam je premorem kar precej in tole ji je bilo zelo podobno.

 

Na Kumlehovi glavi

 

Na vrhu sem razumel, zakaj jo je na vso moč vleklo navzgor. V trenutku se je razkrilo še severno obzorje, ki je v panorami Visokega Mavrinca manjkalo. Dolg Le kaj bi to bilo?Kdo ali kaj je tukaj postrani? Biserka ali korenine? Morda je pa fotograf pregloboko pogledal v kozarec ...počitek je dobro del, zelo previdna in varna vrnitev v dolino pa je dokaz, da se lahko z voljo doseže marsikaj. Morda se bo komu zdela tale tura neodgovorna, nezaslišana, nepremišljena in morda mi/nama bo to tudi napisal, a počasi in po pameti se daleč pride. Vsak zase najbolje ve, kaj in koliko zmore v katerem obdobju. K pisanju te objave me je vzpodbudilo tudi dekle, ki je na forumu PZS spraševalo o primernosti tur nad Kranjsko Goro za nosečnice. Nisem popolnoma prepričan, da je to ena od »primernih« tur, vem pa, da so za njeno uspešno izvedbo zelo zaslužna najina mladostna leta, ki sva jih preživela v gibanju po zahtevnem brezpotnem svetu našega visokogorja.

gorisekgorazd@gmail.com
         gorisekgorazd@gmail.com


Jutranji pozdrav Rjavini


Zadnje Robičje


Škrlatica ...


... se je ...


... poslovila


(Meglena) Mojstrovka in Robičje

 
Kumlehova glava


Prednje okno


Pod Kriško steno


Robičje, Sovatnice in Vavovje


Greben Rateških Ponc


Zaklad nad Krnico


Škrlatica s Kumlehove glave


Trentski Pelc nad (za) Vršičem


Rigljica in Rušica


Veliki Kumleh pred Kranjsko Goro


Visoka peč in Ciprnik nad Malo
Pišnico


Ali je Kumlehova glava res
samo ena?


Macesnov gaj


Ajdovska deklica v steni Prisanka


Srčastolistna mračica


Prisanku ni popolnoma uspelo ...


... Mala Mojstrovka pa se je do
večera odkrila v celoti


Ob sestopu


Jezerce?


Arhiv: Gorniška potepanja

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46161

Novosti