Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 16.04.13

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Danes bo sprva pretežno oblačno. Čez dan se bo delno zjasnilo in bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. V severni Sloveniji bo popoldne možna kakšna manjša ploha.
Jutri bo delno jasno, sredi dneva in popoldne bo občasno nekaj več kopaste oblačnosti.
V četrtek bo sončno in še nekoliko topleje.
V petek se bo po deloma jasnem začetku dneva od severozahoda začelo oblačiti, popoldne bodo predvsem v severozahodnih krajih krajevne padavine, deloma plohe in posamezne nevihte.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, je bilo s petka na soboto oblačno z občasnimi padavinami. Po gorah je zapadlo od 10 do 20 cm snega, najmanj v zahodnih delih Julijcev in Karavank. Meja sneženja je bila sprva na okoli 2000 metrov, nato se je malo spustila. Nižje je dež dodatno razmočil snežno odejo. Nadaljevalo se je razmeroma toplo vreme in od sobote popoldne je bilo tudi precej sončno vreme. Snežna odeja se je hitro sesedala in preobražala. S strmih pobočij so se prožili talni plazovi mokrega snega, višje pa so se plazovi prožili na prisojnih pobočjih sredi dneva in popoldne, ko je sonce zmehčalo sneg. V ponedeljek je bilo ledišče na nadmorski višini okoli 2500 metrov. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 440 cm snega, na 1500 metrih do 250 cm in na 1000 metrih od 20 do 50 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrov od 80 do 130 cm, na 1000 metrov do okoli 20 cm. Več snega je v osojah, južna pobočja pa so kopna tudi že nad 1000 metri nad morjem. Snežna odeja je nižje zmehčana, višje pa zjutraj pomrznjena, čez dan pa se na planotah in na osončenih legah ojuži in zmehča ter labilizira. V osojah visokogorja sneg ostaja suh in pomrznjen.
Nevarnost snežnih plazov je večinoma 2. stopnje, sredi dneva in popoldne pa se na prisojnih legah poveča na 3. stopnjo po evropski petstopenjski lestvici. Pričakujejo spontano proženje talnih plazov razmočenega snega s strmejših travnatih ali z listjem pokritih pobočjih, tudi v gozdu, ter sredi dneva in popoldne plazove zmehčanega snega s strmih pobočij visokogorja. Zjutraj je ponekod v visokogorju nevarnost zdrsov. Zaradi dnevnega segrevanja se lahko podirajo tudi opasti. V naslednjih dneh se bo nadaljevalo večinoma sončno vreme. Do petka se bo še nekoliko segrelo. Snežna odeja se bo še sesedala in tudi talila, ob plazenju na potencialnih legah se bo nevarnost snežnih plazov počasi zmanjševala.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi

• Plazovni bilten Karavanake

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27691

Informacije

Informacije