Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Analiza reševalnega dela

PZS: Pregled in analizo reševalnega dela gorske reševalne službe v letu 2012 do novembra, so na strokovnem posvetu

... Gore in varnost seznanjeni še s svežimi podatki.

Gorski reševalci so v letošnjem letu do vključno 28. novembra izvedli že 395 reševalnih akcij, četrtino vseh so izvedli tolminski gorski reševalci, ki so kar 64-krat sprožili akcijo zaradi reševanja jadralnih padalcev. 

V letošnjih dosedanjih akcijah je bilo udeleženih 420 ponesrečencev. Smrtnih žrtev je bilo 28, med njimi 14 tistih, ki so se ponesrečili med opravljanjem planinskih aktivnosti.

Najpogostejši vzroki nesreč v gorah so še vedno padci in zdrsi, rizično pa je dejstvo, da se večino teh zgodi ob sestopu med 13. in 15. uro, kar pogosto kaže tudi na premajhno psihofizično pripravljenost. Pogost vzrok za nesreče je tudi neustrezna osebna ali tehnična oprema, ali neznanje uporabe le-te.

Največ nesreč se zgodi v času največjega obiska naših gora ob sobotah in nedeljah in v poletnih mesecih, in sicer se od junija do septembra zgodi kar dve tretjini vseh nesreč. V tem času reševalci izvajajo tudi dnevno dežurstvo na brniškem letališču. Helikopter je letos sodeloval v 41 % akcij, kar pomeni, da je še vedno kar 60 % akcij izvedenih klasično.

Okoli 70 odstotkov nesreč se je zgodilo pri planinskih dejavnostih, ostalih 30 odstotkov pa se je zgodilo pri drugih dejavnosti v gorskem svetu ali tam, kje so gorski reševalci s svojo tehniko in znanjem najbolj usposobljeni za reševanje.

Pripravila Zdenka Mihelič  

 29.11.2012

Analiza  (PDF) do 5. novembra 2012 
helikopterskega reševanja (1,35 MB)
reševanja v 2012 (250 kB)
sezone 2012 (672 kB)

Statistiko nesreč in reševanj lahko redno
ažurirano spremljate na GRZS-analiza

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Analiza reševalnega dela"

Miljko Lesjak,

"ki so kar 64-krat sprožili akcijo" - Uradna statistika, javno dostopna na strani GRZS (http://www.grzs.si/Analiza.aspx?leto=2012), kaže številko 57 reševanj Postaje GRS Tolmin na račun aktivnosti v zraku. Upam, da številka 64 ni kakšna prognoza do konca leta ...

lp Miljko

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27677

Informacije

Informacije