Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 07.05.18

GRS v dveh akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 9.01 se je med vzponom v Triglavski severni steni, občina Kranjska Gora, pri zdrsu in padcu v globino smrtno ponesrečil planinec. Posredovali so gorski reševalci GRS Mojstrana, v dolino pa sta nepoškodovanega planinca in ponesrečenca s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske in združena ekipa HNMP-GRS na Brniku.

Ob 14.13 se je pod vrhom Gornja, občina Mežica, pri zdrsu po strmem pobočju okoli 200 metrov planinka poškodovala glavo in prsni koš. Posredovali so gorski reševalci GRS Koroške, v bolnišnico Slovenj Gradec pa sta ponesrečenko s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske in združena ekipa HNMP–GRS na Brniku.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Zjutraj in deloma dopoldne bo ponekod še nekoliko bolj oblačno, na zahodu in v osrednji Sloveniji bodo možne rahle padavine. Ponekod bo pihal veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja.
V torek bo sprva precej jasno, popoldne pa spremenljivo oblačno in od vzhoda se bodo začele pojavljati krajevne plohe in posamezne nevihte. Najmanj verjetne bodo na jugozahodu države. Pihal bo veter vzhodnih smeri.
V sredo bo sprva razmeroma sončno, predvsem sredi dneva in popoldne bodo nastale krajevne nevihte.
V četrtek bo večinoma sončno, popoldne bo nastala kakšna ploha ali nevihta.

Razmere v gorah

Nevarnost snežnih plazov je večinoma MAJHNA, 1. stopnje, od poznega dopoldneva do večera pa se nad nadmorsko višino okoli 2000 metrov snežna odeja nekoliko labilizira. Snežna odeja je večinoma stabilna.
Zjutraj je ponekod v visokogorju ali v mraziščih ob jasnih nočeh lahko tudi pomrznjena. Čez dan se nekoliko zmehča in postane sredi dneva malo manj stabilna. Snežna odeja se tali, strnjena snežna odeja je večinoma na planotah ter v senčnih legah v visokogorju. Sneg je ob jasnih nočeh zjutraj pomrznjen zlasti v visokogorju ter v mraziščih, čez dan je nekoliko zmehčan.

V ponedeljek bo delno jasno, pihal bo razmeroma šibak veter vzhodnih smeri. Od jutri dalje bodo predvsem v popoldanskem času spet nastajale krajevne plohe in nevihte, ki bodo kakšen dan pogostejše, kakšen pa redkejše.

Snežna odeja se bo talila in izginevala. V visokogorju je marsikje še veliko snega, ki pa je večinoma dobro preobražen. Zaradi pomanjkanja podatkov in ker tiste prave, strnjene snežne odeje v gorah ni več, z današnjim dnem končujemo poročanje o stanju snežne odeje v gorah. Predvidoma bomo začeli poročila izdajati spet po 15. novembru, če bo dovolj snega, po potrebi (ob morebitnem obilnejšem sneženju in snežni odeji v gorah) pa tudi prej.

07.05.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije