Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 23.04.18

GRS v petih akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 15.26 je pri sestopu s Triglavske Bistrice v Mojstrani, občina Kranjska Gora, planinka padla približno 10 metrov v globino. Gorski reševalci GRS Mojstrana so jo na kraju oskrbeli in prenesli do ceste, kjer so je prevzeli reševalci NMP Jesenice.

Ob 19.00 sta pri sestopu z Jakoba, občina Preddvor, na strmi in markirani poti zdrsnila dva planinca. Pri tem se je eden od planincev poškodoval. Posredovali so reševalci NMP Kranj, gorski reševalci GRS Kranj in gasilci JZ GRS Kranj, ki so poškodovanemu planincu na kraju nudili prvo pomoč. Zaradi hude poškodbe je bila aktivirana dežurna ekipa GRS z Brnika in helikopter Slovenske vojske. Poškodovanega planinca so z vitlom potegnili v helikopter in ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 12.25 se je na poti na Šmarno goro poškodovala občanka. Posredovali so pripadniki GRS Ljubljana in gasilci GB Ljubljana ter PGD Tacen in Zgornje Pirniče, ki so občanko oskrbeli in jo prepeljali v dolino, kjer so jo prevzeli ljubljanski reševalci.

Ob 14.22 se je na relaciji med Malo planino in planino Kisovec, občina Kamnik, poškodovala planinka. Posredovali so reševalci GRS Kamnik, ki so planinko oskrbeli in jo prenesli do reševalnega vozila.

Ob 13.29 se je na Kuclju v občini Ajdovščina na pohodu poškodovala občanka. Zaradi poškodovanega gležnja poti ni mogla nadaljevati, zato so ji na pomoč odhiteli reševalci GRS Tolmin - skupina Ajdovščina. Imobilizirali so ji gleženj ter jo prenesli do kraja, kjer jo je prevzela ekipa NMP Ajdovščina in jo z reševalnim vozilom prepeljala v šempetrsko bolnišnico.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo večinoma sončno, na severu lahko nastane kakšna ploha. Krepil se bo jugozahodni veter.
V torek bo sprva spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami, prehodno bo zapihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Popoldne se bo od severa postopno jasnilo.
V sredo bo povečini sončno, v hribovitem svetu zahodne Slovenije pa se bo čez dan zmerno pooblačilo. Pihal bo jugozahodnik.
V četrtek bo oblačnost naraščala, še bo pihal jugozahodni veter. Sredi dneva in popoldne se bodo od severa pričele pojavljati krajevne padavine, deloma plohe in nevihte.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov zjutraj in deloma dopoldne MAJHNA, 1. stopnje, od poznega dopoldneva do večera pa ZMERNA, 2. stopnje.
Snežna odeja je zjutraj in deloma dopoldne večinoma stabilna, čez dan pa se ojuži in postane sredi dneva bolj labilna. Nevarna so predvsem strma pobočja v visokogorju. Tam se sredi dneva in popoldne lahko prožijo posamezni plazovi razmočenega snega. V sončnem in toplem vremenu, ko je ledišče nad našimi najvišjimi vrhovi, se snežna odeja pospešeno seseda in tali. Ponoči pomrzne predvsem v visokogorju in v mraziščih in je zjutraj trda in deloma poledenela. Čez dan se zmehča in labilizira. Še vedno so v snežni odeji šibke plasti, zato se lahko zgornja plast snega v času najvišjih dnevnih temperatur splazi tudi v senčnih legah.

V naslednjih dneh bo vreme nekoliko bolj spremenljivo. V ponedeljek bo sončno, popoldne bodo v gorskem svetu nastale posamezne plohe ali nevihte. Dopoldne bo pihal šibak severovzhodnik, ki se bo popoldne počasi obračal v jugozahodno smer. V torek bo sprva spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe ali nevihte. Pihal bo veter spremenljive smeri. Popoldne se bo od severa postopno jasnilo. V sredo bo večinoma sončno, nekoliko se bo popoldne pooblačilo v zahodnem delu naših gora, ni izključena kakšna ploha. V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Že dopoldne se bodo začele pojavljati krajevne padavine, deloma nevihte, ki bodo sredi dneva in popoldne pogostejše.

Snežna odeja se bo nižje talila in izginevala, višje pa pospešeno sesedala in preobražala. S strmih pobočij se bo lahko plazil razmočeni sneg. Večja možnost da se vam sneg splazi, bo v sončnem vremenu sredi dneva in popoldne. Zjutraj in deloma dopoldne bo snežna odeja večinoma stabilna.

23.04.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije