Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 22.01.18

GRS v dveh akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 15.31 je planinko na poti na Šmarno goro, občina Ljubljana, obšla slabost. V dolino so planinko prenesli reševalci GRS Ljubljana in gasilci GB Ljubljana, tam pa so jo prevzeli reševalci NMP in odpeljali v bolnišnico.

Ob 19.20 so pripadniki Gorske reševalne službe Kamnik posredovali na Zelenem robu na Veliki planini, občina Kamnik, kjer so oskrbeli poškodovanega planinca, ga prepeljali v dolino in predali reševalni službi ZD Kamnik.

Ob 11.33 se je na Zadnjemu Voglu, občina Bohinj, poškodovala smučarka. Reševalci na smučišču so ji nudili prvo pomoč in jo transportirali v dolino. Ekipa NMP Bohinj je poškodovanko prepeljala do bližine hotela Zlatorog, od koder jo je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP z Brnika prepeljal v UKC Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, občasno ponekod pretežno oblačno in povečini brez padavin. Popoldne bo ponekod zapihal jugozahodni veter.
V torek bo povečini sončno, na severovzhodu občasno zmerno do pretežno oblačno.
V sredo bo pretežno jasno.
V četrtek se bo pooblačilo, v zahodnih krajih bo zvečer začelo rahlo deževati. Nekaj sonca bo na vzhodu. Pihal bo jugozahodni veter.

Razmere v gorah

Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja, zlasti mesta z napihanim snegom, kjer lahko predvsem ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite plaz napihanega snega. Nevarnost je manjša v nižjih nadmorskih višinah, kjer je snega manj.

Snežna odeja je večinoma kar precej stabilna in trda. Ponekod je na trdi površini nekaj centimetrov snega. Predvsem na severnih straneh je sneg še mehak. Veliko je napihanega snega, vetru izpostavljene lege so močno spihane, trde in tudi poledenele.

Pred nami je obdobje suhega vremena. Do srede bo dokaj sončno z občasno povečano oblačnostjo. V ponedeljek bo še razmeroma hladno, temperatura v gorah bo večji del dneva pod ničlo. Proti večeru se bo segrelo in ledišče se bo dvignilo do nadmorske višine okoli 1800 m. Sledila bo krajša ohladitev in v sredo čez dan bo precej toplo, saj bo 0 stopinj na nadmorski višini okoli 2200 m, v četrtek pa na 2800 m. Tako danes kot jutri bo predvsem v visokogorju pihal okrepljen severni do severozahodni veter.

Snežna odeja se le počasi preobraža, nekoliko bo preobražanje pospešila otoplitev. Sneg se bo čez dan malce ojužil na prisojnih pobočjih sredogorja in ponoči pomrznil. Dolgoročno se bo snežna odeja še nekoliko stabilizirala. Na mestih z napihanim snegom svetujemo večjo previdnost!

22.01.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije