Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 09.01.18

09.01.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

torek, 9. januar 2018, ob 14:28, Franci Savenc, ogledov: 653

GRS v dveh akcijah
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 11.50 si je v Zelencih, občina Kranjska Gora, izletnica poškodovala gleženj. Gorski reševalci GRS Rateče so jo oskrbeli in z reševalnimi sanmi prepeljali do glavne ceste, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Jesenice.

Ob 12.22 se je v bližini Setnika v občini Polhov Gradec pri delu v gozdu poškodoval delavec. Posredovali so goski reševalci GRS Ljubljana. Poškodovanca so skupaj z domačini prenesli iz gozda do reševalnega vozila. Reševalci RP Ljubljana so ga prepeljali v bolnišnico.

Predviden razvoj vremena

V torek bo oblačno, dopoldne bo deževalo predvsem v zahodnih in osrednjih krajih, popoldne pa v večjem delu države, ob morju lahko tudi zagrmi. Pihal bo južni veter, ob morju jugo. Ponoči bodo padavine od zahode slabele in proti jutru v večjem delu Slovenije ponehale.
V sredo bo večinoma oblačno, zjutraj bo ponekod na vzhodu še deževalo. Popoldne se bo na zahodu delno zjasnilo.

Razmere v gorah

Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1100 m, kjer je približno dovolj snega, trenutno večinoma ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi sprožite plaz kložastega snega. V preteklih dneH je bilo v gorah precej toplo. Ledišče je bilo na nadmorski višini med 2000 in 2500 m.

Predvsem v Julijskih Alpah in predgorju je bilo več padavin, v Karavankah in Kamniško Savinjskih Alpah pa le malo. Meja sneženja se je občasno dvignila tudi do nadmorske višine 2500 metrov. V Julijcih je v visokogorju zapadlo slabih 10 cm snega, drugod je bila količina neznatna. Nižje se je snežna odeja ojužila in v krajih z več padavinami razmočila. Sneg se je tudi v visokogorju precej sesedel, nižje pa kopnel. Snežna odeja je večinoma mokra in mehka, v morebitnih jasnih nočeh pa sneg lahko pomrzne in je zjutraj ter v visokogorju tudi trd. V torek bo v visokogorju ter v vzhodnem delu naših gora delno jasno, drugod pa pretežno oblačno in tudi ponekod megleno. Padavin večinoma ne bo, razen morda občasno v Posočju. Pihal bo šibak do zmeren veter južnih smeri. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2200 metrov. Ponoči se bodo začele pojavljati padavine v zahodni Sloveniji, jutri se bodo razširile nad osrednje kraje, proti večeru in v noči na sredo pa še dlje proti vzhodu.

Meja sneženja bo jutri večinoma med 1200 in 1600 metri. Pihal bo zmeren južni do jugozahodni veter. V sredo bo sprva oblačno in večinoma suho, popoldne se bo jasnilo v zahodnih Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah. Veter bo šibak. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1500 metrov. V nadaljevanju bo večinoma suho, a razmeroma oblačno vreme, nekaj jasnine bo lahko predvsem v zahodnih Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah. Postopno bo še malo hladneje. Snežna odeja se hitro seseda in nižje tudi tali. Jutri se bo pod snežno mejo dodatno razmočila, zato se bodo lahko s strmih pobočij spontano prožili plazovi mokrega snega. Višje, kjer bo snežilo, lahko zapade tudi več kot pol metra snega. Ta bo v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 2000 ali 2200 metrov padel na deloma trdo podlago in se bo zato lahko tudi plazil. Jugozahodni in južni veter bo delal zamete predvsem na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. Nevarnost snežnih plazov se bo prehodno POVEČALA.

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker