Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 04.01.18

04.01.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

četrtek, 4. januar 2018, ob 11:00, Franci Savenc, ogledov: 373

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V četrtek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla.
V petek bo v vzhodni Sloveniji občasno delno jasno. Drugod bo pretežno oblačno. Predvsem v hribih zahodne Slovenije bodo občasno rahle padavine. Ponekod bo pihal jugozahodni veter.
V soboto in nedeljo bo pretežno oblačno, predvsem ponekod na zahodu bodo občasno rahle padavine. V vzhodnih krajih bo več sonca. Ponekod bo pihal jugozahodnik, ob morju jugo. Razmeroma toplo bo.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno nad nadmorsko višino okoli 1500 metri ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strmejša pobočja z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremenitvi sprožite plaz kložastega snega.

V ponedeljek je v gorah zapadlo od 10 pa do 40 cm snega, največ na območju Julijskih Alp. ter hribov severne Primorske. Meja sneženja se je predvsem na Notranjskem in na zahodu Gorenjske spustila pod 600 metrov nadmorske višine, drugod je bila višje. Veter je prenašal sneg v zamete. Snežna odeja se počasi preobraža in seseda. Površina je večinoma mehka in rahla, le na vetru izpostavljenih legah je ponekod skorjasta. Grebeni in druge izpostavljene lege so precej spihani, veliko je klož in opasti.

V sredo je bilo v gorah zmerno, občasno pretežno oblačno. Pihal bo zelo močan zahodni do jugozahodni veter, ki se bo popoldne obračal v severozahodnik in bo počasi slabel. V četrtek bo sprva delno jasno, sredi dneva in popoldne bo spet več oblačnosti, vrhovi bodo lahko v oblakih. Pihal bo šibak do zmeren zahodni do jugozahodni veter. V petek bo oblačno in marsikje megleno, le dopoldne bo nekoliko manj oblačnosti na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah. V Julijskih Alpah in v hribih Notranjske in severne Primorske, popoldne lahko tudi ponekod v Karavankah ter v Kamniško Savinjskih Alpah, bodo manjše padavine z mejo sneženja med 1400 in 1800 metri. Čez dan se bo krepil jugozahodnik. Topleje bo, ledišče bo na nadmorski višini med 2200 in 2500 metri. Snežna odeja se bo v sredo in četrtek le počasi preobražala, saj bo sonca bolj malo in je tudi prešibko za večji vpliv na snežno odejo, pa tudi temperatura bo večinoma pod ničlo ali okoli 0 stopinj.

Snežna odeja se bo še nekoliko stabilizirala. V petek se bo segrelo in sneg se bo začel hitreje sesedati. Količina padavin v petek bo razmeroma majhna. Snežilo bo nad okoli 1500 metri. Nižje se bo sneg zaradi dežja še nekoliko bolj zmehčal. Predvidoma se bo nevarnost snežnih plazov počasi zmanjševala.

eXTReMe Tracker