Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 27.11.17

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo pretežno jasno. Po kotlinah osrednje Slovenije bo zjutraj in dopoldne megleno.
V torek bo sprva precej jasno z mrzlim in po nižinah meglenim jutrom. Sredi dneva in popoldne bo oblačnost od zahoda naraščala. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter.
V noči na sredo bodo zahodno Slovenijo že zajele padavine, ki se bodo v sredo razširile nad večji del države. Predvsem v severnih in deloma osrednjih krajih bo lahko snežilo do nižin.
Tudi v četrtek bodo občasno še krajevne padavine. Hladno bo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije za okolje je nevarnost snežnih plazov predvsem v Kamniško Savinjskih Alpah in vzhodnih Karavankah nad nadmorsko višino okoli 1500 metrov, drugod nad okoli 1700 metrov ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Nevarna so strmejša pobočja in mesta z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Pričakujemo tudi spontane plazove s strmih pobočij. V nadmorskih višinah, kjer je sprva deževalo, pa je povezava med staro snežno odejo in novim snegom precej boljša, zato je tam nevarnost snežnih plazov manjša. Nevarnejša so strma pobočja ter v sredogorju travnata pobočja, ki so bila pred sneženjem kopna.

V noči na nedeljo so bile padavine kar obilne. Sprva je deževalo do nadmorske višine okoli 1800 metrov, lahko ponekod na zahodu tudi višje, nato se je meja sneženja hitro spustila tudi do nižin. Predvsem v vzhodnem delu naših gora je več padavin padlo v obliki snega, na zahodu pa pod mejo sneženja precej tudi dežja. V visokogorju je zapadlo od 30 do okoli 60 centimetrov snega, nižje od 20 do okoli 30, pod nadmorsko višino okoli 800 metrov pa še manj. Snežna odeja sega večinoma do nadmorske višine okoli 600 metrov, ponekod na zahodu pa še višje. Novi sneg je predvsem v visokogorju slabo sprijet z večinoma skorjasto podlago. Zaradi nizkih temperatur je še rahel. veter ga je prenašal v zamete, zato je veliko napihanega snega. Plazovi so se s strmih pobočij plazili že kmalu po sneženju.

V ponedeljek se bo novi sneg le počasi sesedal. Severni veter ga bo prenašal v zamete na južne strani grebenov in sedel. V torek se bo zaradi manjše otoplitve še nekoliko bolj sesedel v sredogorju, jugozahodni veter pa bo delal nove zamete na vzhodnih pobočjih. Zaradi pooblačitev in posledično višje zračne vlage, se bo popoldne in v noči na sredo sneg še malo hitreje preobražal, hkrati pa bo na novo snežilo na mehko podlago, tako da bo predvidoma povezava med novim snegom in obstoječo snežno odejo razmeroma dobra. Pričakujemo kar veliko novega snega, tokrat več na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank, pa tudi na območju Snežnika, kjer bo tokrat meja sneženja ostala pod 1000 metrov nadmorske višine ali še nižje. Pričakujemo, da se bodo spontano prožili predvsem plazovi nesprijetega suhega snega s strmih pobočij.

27.11.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije