Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 15.11.17

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Predviden razvoj vremena

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, predvsem v severni Sloveniji občasno delno jasno. Pozno zvečer bo predvsem v jugovzhodni Sloveniji občasno rahlo deževalo ali rahlo snežilo. Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja.
V četrtek bo v zahodni Sloveniji pretežno jasno. Drugod bo oblačno, na Kočevskem in v Beli krajini bo občasno še rahlo deževalo. Količina padavin bo majhna. Burja na Primorskem bo nekoliko oslabela. Na Primorskem bo burja na izpostavljenih mestih v sunkih danes še presegla 100 km/h.
V petek bo pretežno oblačno, krajša sončna obdobja bodo ob morju. Predvsem v vzhodni Sloveniji bo občasno rahlo deževalo. V noči na soboto se bodo rahle padavine širile tudi nad osrednjo Slovenijo in v soboto dopoldne ponehale.
V soboto popoldne se bo od severa delno zjasnilo. Na Primorskem bo oba dneva pihala šibka do zmerna burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1400 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Okrepljen severni in vzhodni veter je v gorah prenašal sneg in delal nove zamete. Predvsem so nevarna strmejša pobočja z napihanim snegom, kjer lahko ob obremenitvi snežne odeje sprožite plaz kložastega snega. Nevarna so tudi strma travnata pobočja, ki so bila pred sneženjem kopna. Spontano plazenje je malo verjetno, saj se je sneg s strmih travnatih pobočij že večinoma splazil.

Po zadnjem sneženju je bilo v gorah večinoma oblačno in vetrovno vreme, le včeraj popoldne je bilo nekaj sonca. Temperatura je bila pod ničlo, nulta izoterma je bila na nadmorski višini okoli 900 m. Snežna odeja se je le počasi sesedala in slabo preobražala. Sneg je mehak in rahel, na nižjih nadmorskih višinah pa je na površini tanka skorja. Veliko je zametov, grebeni in vrhovi so močno spihani, ponekod do golega. Snežna odeja se začenja na precej različni nadmorski višini.

V naslednjih dneh se bo nadaljevalo pretežno oblačno vreme. Občasno bo nekaj sonca v zahodnih Karavankah in v Posočju. V visokogorju bo pihal zmeren, občasno močan vzhodni do severovzhodni veter. Ledišče se bo v četrtek prehodno dvignilo do nadmorske višine okoli 2000 m, v petek pa se bo spet nekoliko ohladilo. Občasno naletavanje snega ali rahlo sneženje bo možno predvsem v noči s petka na soboto, na Kočevskem in okoli Snežnika pa tudi v sredo ponoči in čez dan. Količina padavin bo povsod majhna. Snežna odeja se bo zaradi hladnega in precej oblačnega vremena še naprej le počasi sesedala in preobražala. Veter bo na izpostavljenih legah predvsem v visokogorju še prenašal sneg.
Nevarnost snežnih plazov se bo le počasi zmanjševala, ostala bo večinoma ZMERNA, 2. stopnje.

15.11.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije