Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 28.03.15

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V soboto bo precej jasno. Ponekod bo pihal okrepljen severni veter, ki bo popoldne počasi slabel. Ponoči bo precej jasno, proti jutru pa se bo prehodno zmerno pooblačilo in
v nedeljo dopoldne spet zjasnilo. Popoldne se bo od zahoda oblačnost postopno spet nekoliko povečala. Ponekod bo čez dan pihal jugozahodnik.
V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno, nekoliko manj oblačno bo na Primorskem. Tam bo suho, drugod bodo občasno manjše, krajevne padavine.
V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno in večinoma suho. Prehodno bo zapihal jugozahodnik.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov je večinoma 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Snežna odeja je zaradi novega snega in nižje zaradi dežja razmeroma nestabilna. Nestabilna je plast novega snega na stari, skorjasti podlagi, nižje pa je dež razmočil stari sneg. Tveganje je znatno. Pričakujemo spontano proženje številnih manjših in posameznih srednje velikih, lahko tudi posameznih velikih plazov novega snega predvsem na strmejših pobočjih. Plaz lahko hitro sprožite tudi ob manjši dodatni obremenitvi snežne odeje na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom. Pod okoli 1500 metri je zaradi dežja sneg razmočen in se lahko s strmih, predvsem travnatih ali z listjem prekritih pobočjih prožijo talni plazovi mokrega starega snega. V gorah je v četrtek popoldne še snežilo. Ponoči je bilo večinoma suho, v petek pa so se spet okrepile padavine. Meja sneženja se je ponekod spustila pod 800 metrov nad morjem. Največ padavin je bilo v osrednjem delu Slovenije, vse od Notranjske in Kočevske do Kamniško Savinjskih Alp in deloma vzhodnih Karavank, manj pa na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank ter na Pohorju. Plast snega na drsni plasti stare skorjaste snežne odeje se je tako odebelila, pod mejo sneženja pa je dež dodatno razmočil staro snežno odejo. Zapihal je okrepljen severni veter, ki je prenašal sneg na južno stran grebenov. Višina snežne odeje je precej neizenačena. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov do okoli 250 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 100 cm. Drugod po naših gorah je snega manj, na 1500 metrih do okoli 40 cm, se je pa, glede na četrtek, precej odebelila snežna odeja nad okoli 1800 metri. Omembe vredna snežna odeja sega večinoma do nadmorske višine okoli 1000 metrov. Snežna odeja je trenutno mehka in rahla. Pod okoli 1500 metri je sneg razmočen. Veliko je zametov in klož. Do petka zvečer bodo padavine večinoma ponehale. Ponoči se bo razjasnilo. Krepil se bo severni veter, zato bodo nastajali novi zameti in opasti. V soboto bo precej jasno. Tudi v nedeljo bo večinoma sončno, dotekal pa bo toplejši zrak. Veter bo slabel in se obračal v zahodno smer. Nevarnost snežnih plazov bo do ponedeljka ostala 3. stopnje. Na prisojnih pobočjih se bo čez dan snežna odeja še dodatno nekoliko labilizirala. Pod vplivom sončnega vremena se bo na prisojnih pobočjih sneg čez dan ojužil in ponoči pomrznil. Severni veter, v nedeljo pa že bolj zahodnik do severozahodnik, bo prenašal sneg in delal nove zamete in opasti. V nedeljo, ko se bo v višinah še dodatno segrelo, se bo novi sneg hitreje sesedal in preobražal. Sprva se bo zato dodatno labiliziral, a tudi hitreje preobražal in do začetka prihodnjega tedna že nekoliko stabiliziral. Na površini bo nastajala skorja.

28.03.2015

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije