Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 09.02.15

Ustavljena gondolska žičnica - Na smučišču smučar doživel infarkt
Predviden razvoj vremena

Okoli 16.18 je bila na Veliki planini, občina Kamnik, zaradi močnega vetra ustavljena gondolska žičnica. Na planini je ostalo 42 planincev. Na pomoč smo poslali reševalce GRS Kamnik, ki so prevzeli reševanje. Ena oseba je bila zaradi trenutne slabosti prepeljana v ZD Kamnik. Reševalci so 33 planincev pospremili do Kranjskega Raka, kjer so jih z avtobusom prepeljali v dolino. Osem oseb je ostalo na planini, kjer bodo prenočili v svojih kočah.

Ob 13.56 je na smučišču Cerkno v občini Cerkno smučar doživel infarkt. Na pomoč je poletel helikopter Letalske policijske enote v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči, vendar je pred njihovim prihodom smučar umrl.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo v zahodni Sloveniji sončno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Popoldne in zvečer bo v vzhodni polovici Slovenije občasno rahlo snežilo. Zvečer bo predvsem na Štajerskem in v Prekmurju znova prehodno zapihal severni veter.
V torek bo v vzhodni Sloveniji pretežno oblačno, drugod delno jasno.
V sredo in četrtek bo pretežno jasno. V četrtek zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla ali nizka oblačnost.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov večinoma 3. stopnje, predvsem pod gozdno mejo in v zatišnih legah pa 2. stopnje. Snežna odeja je potencialno še vedno precej nestabilna in slabo sprijeta s podlago.
Snežni plaz lahko marsikje sprožite že ob manjši obremenitvi snežne odeje. Še posebno so nevarna strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom. Na strmejših pobočjih bo možno spontano proženje posameznih manjših plazov. Plazil se bo novejši sneg po stari, skorjasti oz. trdi podlagi. Ob koncu tedna je bilo v gorah suho in hladno, nekaj je bilo tudi sončnega vremena. Močan veter severnih smeri je prenašal sneg in delal zamete predvsem na južnih straneh grebenov in prelazov. Temperatura je bila ves čas pod ničlo. Snežna odeja se je počasi sesedala in le malo preobražala.
Višina snežne odeje je zaradi zelo vetrovnega vremena v preteklih dneh precej neizenačena. Na nadmorski višini 2500 metrov je snega do okoli 190 cm, na 1500 metrih do okoli 110 cm, na 1000 metrih od 30 do okoli 70 cm. Snežna odeja je suha, v zatišnih legah mehka, na vetru bolj izpostavljenih legah pa precej skorjasta in ponekod tudi trda. Veliko je zametov in klož, ki so labilne - ležijo na goli ali poledeneli kopni, predvsem v višjih legah tudi na stari skorjasti snežni podlagi. Grebeni so večinoma precej spihani in zato marsikje trdi in poledeneli.
V ponedeljek bo pretežno oblačno. Predvsem v Kamniško Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah ter na Pohorju bo rahlo snežilo. Pihal bo zmeren do močan severni veter. V višinah doteka toplejši zrak in predvidoma se bo v ponedeljek do noči na okoli 1500 metrih temperatura že dvignila malo nad ničlo.
V torek bo deloma sončno vreme, veter bo slabel. Lavinske razmere se sprva ne bodo dosti spreminjale. V torek čez dan pa se bo sneg zaradi višjih temperatur in več sončnega vremena začel nekoliko hitreje preobražati. predvsem na prisojnih pobočjih se bo čez dan na površini ojužil in ponoči pomrznil. Tudi v zatišnih prisojnih legah bo zaradi tega nastajala površinska skorja. V osojah bo stanje do srede ostalo skoraj nespremenjeno.

09.02.2015

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27687

Informacije

Informacije